Proiectul „Limba română este patria mea!” – Semnare protocol

13

FullSizeRender (11) [640x480]

Semnarea Protocolului de colaborare dintre MAE – Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației Naționale

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr şi Ministrul Educației Naționale Sorin Câmpeanu au semnat astăzi un Protocol de colaborare vizând derularea proiectului „Limba română este patria mea!”, inițiat de către Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni.

Protocolul oferă instituțiilor semnatare cadrul organizatoric necesar pentru colectarea și transmiterea de materiale educaționale (tipărite sau electronice) și alte materiale culturale necesare asigurării educației în spiritul cunoașterii valorilor naționale și pentru afirmarea spiritului identitar românesc în rândul copiilor românilor de pretutindeni. Totodată, documentul oficializează cooperarea dintre cele două instituții în cadrul proiectului „Limba română este patria mea”.

În declarațiile de presă susținute, cei doi demnitari au apreciat documentul semnat ca pe un instrument important, care stabilește cadrul de cooperare interinstituțională necesar desfășurării de activități menite să contribuie la  consolidarea rolului educației în păstrarea unităţii de limbă şi cultură în rândul comunităţilor româneşti din străinătate, în special în rândul copiilor care sunt integraţi în sistemele educaţionale locale. S-a precizat, de asemenea, că Protocolul vizează și desfăşurarea în comun a unor activităţi destinate copiilor românilor de pretutindeni, prin care să se asigure formarea competenţelor-cheie fundamentale pentru păstrarea identităţii naţionale în ţara de adopţie.

Ministrul delegat Angel Tîlvăr a arătat că documentul semnat reprezintă un pas suplimentar util în procesul de colaborare dintre cele două instituţii, în sensul promovării educației în limba română în rândul tinerei generații din comunitățile românești. A apreciat, totodată, că materialele colectate în cadrul acestui proiect vor contribui la însușirea de cunoștințe legate de istoria, limba și civilizația românească.

Transmite:

Departamentul de Comunicare

Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni

Ministerul Afacerilor Externe

Telefon: 004 021 310 26 98

Fax: 004 021 310 15 36

Email comunicare@ieh.ro și office@ieh.ro

www.ieh.ro