Proiectul IEH „Cărțile călătoare” începe de Ziua Națională a Culturii

41

estudiar

Proiectul IEH „Cărțile călătoare” începe de Ziua Națională a Culturii, 15 ianuarie 2015, la Casa de Cultură din Slobozia

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni derulează, în perioada 27 noiembrie 2014 – 20 decembrie 2015, proiectul „Cărțile călătoare”, în vederea colectării și distribuirii de carte românească, menită să sprijine asociații românești, parohii cu preoți români, care susțin activități culturale și spirituale în comunitățile românești din afara granițelor, și să contribuie la realizarea proiectului IEH „Carte pentru deținuții români aflați în sistemele penitenciare din alte țări”, derulat împreună cu ANP – Administrația Națională a Penitenciarelor.

Ca urmare a colectării cărților de pe raza județului Ialomița, o primă etapă a proiectului „Cărțile călătoare”, se desfășoară de Ziua Națională a Culturii, 15 ianuarie 2015, la Casa de Cultură din Slobozia, în organizarea IEH și a Asociației Județene Sportul Pentru Toți, Ialomița, parteneri fiind Primăria Municipiului Slobozia și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Formații artistice și tineri interpreți de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul de Arte „Ionel Perlea”, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur”, precum și Ansamblul folcloric „Doruleț” din Făcăieni, toate din Slobozia, județul Ialomița, vor susține un spectacol de muzică și poezie, dedicat poetului Mihai Eminescu.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va fi reprezentat de prof.univ.dr. Nicolae Ilinca, expert 1 A, și Ionelia Toarcă, expert 1, în cadrul departamentului Cercetare științifică al IEH, cei care vor da citire și mesajului de Ziua Națională a Culturii al ministrului delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, domnul Angel Tîlvăr.

Delegația IEH va fi însoțită de comisar de penitenciar Pompilia Mănoiu, ofițer specialist Serviciul Educație din cadrul Direcției Reintegrare Socială, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Cărțile colectate în această primă etapă a proiectului „Cărțile călătoare” vor fi transportate și oferite, prin intermediul IEH, Asociației Femeilor Românce din Grecia, cu sediul în Atena, și Asociației româno – elene “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Aspropyrgos, care vor deschide prima bibliotecă de carte românească în Atena.

De altfel, cu prilejul evenimentului sus menționat, cele două asociații au ținut să își exprime aprecierea și să transmită mulțumiri prin două scrisori deschise și diplome de onoare, acordate atât Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și directorului general al acestuia, cât și Asociației Județene Sportul Pentru Toți, Ialomița.