Proiectul „Generaţia Următoare” continuă cu noi poveşti de viaţă ale copiilor români din Spania şi Franţa

12

În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la „Generaţia Următoare”, TVR Internaţional aduce poveştile unor începuturi de destin ale unor copii români care trăiesc şi se formează departe de România.

Pentru români, mâine va exista prin copiii de astăzi, indiferent că ei se află între frontierele țării ori în afara acestora, deoarece identitatea spirituală nu are graniţe. Destinele multor copii români se formează departe de România.

Copiii României din diaspora se integrează în ţările de adopţie, dar prin intermediul părinţilor ţin legătura cu ţara lor de origine: participă la sărbători româneşti, poartă clop şi ie, însă vorbesc românește din ce în ce mai greoi. Noi sperăm că România va rămâne, pentru ei, acasă!

  • Sâmbătă, 23 noiembrie, la „Generaţia Următoare”, Angela Avram vă invită să faceţi cunoştinţă cu patru copii români care trăiesc în Spania.

Karina Varga Bora are 14 ani. Locuieşte în Valdemoro şi de două ori pe săptămână ia trenul şi merge la Getafe, pentru a urma cursurile de pian, în anul patru, la Conservatorul de acolo. Părinții o sprijină în eforturile ei. Tatăl, Attila, este din Cluj Napoca, iar mama, Gabriela, din Măgura Ilvei, Bistriţa. Fratele ei mai mic, Lorand, îi urmează exemplul şi studiază vioara la acelaşi Conservator. Karina şi Lorand încearcă să îşi afle rădăcini de identitate la cursurile de civilizaţie românească, în ansamblul de dans folcloric românesc, în cântatul la chitară pe care l-au învăţat la Grupul DoReMi.

Acolo, ei sunt colegi cu Sebastian şi Alexandra Bădin, alţi doi fraţi cu naţionalitate română. Părinţii lor sunt instructorii ansamblului de dansuri populare „Muguraşii”, înfiinţat la iniţiativa preotului care păstoreşte comunitatea română ortodoxă din Valdemoro.

Toţi patru studiază în limba spaniolă, dar vorbesc corect limba română deoarece părinţii le vorbesc acasă româneşte şi s-au străduit să îi implice în activităţi şi evenimente ale comunităţii româneşti din zona Madrid.

  • Duminică, 24 noiembriela „Generaţia Următoare”, Roxana Gheorghe vă invită în capitala Franţei pentru a-i cunoaşte pe Marie şi Théodore Cochaux, copiii unei familii mixte. Mama, Dora Cochaux Voicilă, româncă, iar tatăl, David Cochaux, francez. Marie, la 5 ani, merge la grădiniţa franceză, dar şi la Şcoala română. Fratele ei are 9 ani şi este în clasa a 3-a la şcoala franceză şi în grupa avansaţi la Şcoala română. Ambii au numeroase activitati extra-şcolare: balet, muzică, tenis, yoga, pian.

Tot la Paris trăiesc şi surorile Mathilde-Laura şi Astrid-Elvira Gaillard. Mama, Florena s-a născut la Iaşi, iar tatăl, Damien, în Franţa. Atât Mathilde de 16 ani, cât şi Astrid de doar 4 ani şi jumătate vorbesc cu egală uşurinţă şi în franceză şi în română. Prezenţa bunicilor români, vacanţele în România şi participarea la Şcoala românească din Paris au consolidat cunoaşterea limbii române, la fel ca şi numeroasele cărţi din bibliotecă – poveşti, poezii, literatură – în limba română.

Dar dincolo de păstrarea rădăcinilor, copiii Gaillard se consideră crescuţi într-o familie europeană. Mathilde învaţă germana, engleza, spaniola şi latina, are rezultate foarte bune la şcoală, fiind printre primii din clasă. De altfel, anul trecut, ea a fost selecţionată pentru un schimb de experienţă cu elevii unui liceu de top din Australia şi a petrecut 5 săptămâni la Sydney.

Iată copiii cu ADN românesc, eroii acestei săptămâni la Generaţia Următoare:

Misiunea TVR Internaţional este de a-i reapropria pe părinţii români şi de a-i apropia pe copiii români din diaspora de identitatea românească. Scopul programului de televiziune Generaţia Următoare este de a povesti începuturi de destin ale unor copii români care trăiesc şi se formează (vor deveni! – adolescenţi, tineri, maturi) departe de România. Este vorba despre informaţie învelită într-o… felie de viaţă. Pentru că este suficient să-i dai unei minţi deştepte o informaţie folositoare şi apoi să o laşi să rodească de una singură!

„Generaţia Următoare” este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. 

Jurnalişti: Angela Avram, Roxana Gheorghe

Directori de imagine: Silviu Andrei, Dan Gheorghe

Producător: Angela Avram 

tvri.tvr.ro

www.facebook.com/tvrinternational

www.tvrplus.ro