Proiect cultural de promovare a valorilor și folclorului între România și Croația

251

După parafarea proiectului de înfrățire între Novaci și Dugopolje din 2022, novăncenii se pregătesc să primească în perioada 4-7 mai 2023, delegația oficială a Croației la ei acasă.

Cu scopul de a prezenta și împărtăși tradițiile culturale și folclorice din municipiul Dugopolje și municipiul Novaci, organizația Femina împreună cu partenerii săi, va organiza două evenimente de promovare culturală și folclorică în lunile mai și iulie 2023, câte unul în fiecare țară. În perioada 4-7 mai 2023, delegația din Dugopolje (Croația) va efectua o vizită la Novaci, ocazie cu care participanții la eveniment vor avea ocazia să descopere frumusețile și voia bună novănceană și, în același timp, dansurile tradiționale croate.

„Pentru comunitatea novăceană, relațiile dintre orașul Novaci și orașul Dugopoljie din Croația, reprezintă un prilej mult așteptat de a cunoaște poporul croat, modul în care sunt  administrate localitățile țării prietene, obiceiurile și preocupările cetățenilor din acest spațiu geografic european. Proiectul este de fapt un parteneriat internațional activ, parte a celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre România și Croația, un parteneriat care aduce alături două comunități tradiționale din țări diferite, dornice a se cunoaște.  

Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea cu prietenii croați deoarece am înțeles că municipalitatea Dugopolje este una dintre cele mai dezvoltate municipalități din Croația, care înregistrează o puternică dezvoltare în zone de afaceri cu impact asupra economiei locale și a creșterii  populației. Dorim să împărtășim experiențe în diverse domenii de activitate, care să contribuie la dezvoltarea reală a celor două comunități” a declarat primarul orașului Novaci, domnul Dumitru Leuștean.

Totodată, se are în vedere restaurarea a două fântâni, care se află într-o stare avansată de deteriorare. Reconstrucția lor va reprezenta un act artistic, realizat de meșteșugari locali, marcând astfel prietenia dintre cele două țări. Prin reconstrucția celor două fântâni din cele două state europene, simbol al preocupărilor comune pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale de apă ale planetei, organizatorii își propun să conserve și arhitectura locală.

Cele două evenimente culturale comune sunt menite să stabilească o  punte a cunoașterii istoriei, culturii și tradițiilor celor două comunități. „Prin astfel de inițiative ne propunem să creăm și să sprijinim inițiativele sociale oferind în același timp oportunități de cooperare transnațională, crearea de rețele și schimb de bune practici” declară Monica Ioanițescu, președinte Femina.

„Prin organizarea unor evenimente culturale comune în cele două localități, intenționăm să stabilim o punte a cunoașterii istoriei, culturii și tradițiilor celor două comunități. Așteptăm cu nerăbdare vizita delegației croate în România cu dorința de a face cunoscută adevărata frumusețe, prea puțin cunoscută a zonei Novaci – Rânca – Transalpina, unde locuiesc oameni harnici, serioși, cu dragoste de neam și țară, care își păstrează cu sfințenie obiceiurile și  tradițiile moștenite din străbuni, unde ținuturile sunt de o rară frumusețe.” a precizat Elena Basaraba, reprezentantul Casei de cultură Novaci.

„Novaci și întreaga zonă Transalpina este de o reală bogăție prin frumusețea geografică și diversitatea peisajelor și merită povestită o dată prin prisma turismului cât și datorită oamenilor care dețin gospodării și care încă au meșteșugul în inimă. România este o țară cu atâtea povești care merită să fie transmise și celor de peste granițele țării, așadar această înfrățire cu Dugopoljie este cel mai frumos mod de a lega o relație pe termen lung între cele două țări” este de părere Hildegard Brandl, Leader Proiect Antreprenor și partener în cadrul proiectului.

Proiectul își propune să contribuie la consolidarea și creșterea calității relațiilor bilaterale dintre Republica Croația și România și este organizat cu sprijinul Consulatului Onorific al României la Split și al Asociației Românilor din Republica Croația.

„Unul din rolurile pe care Asociația Românilor din Republica Croația le are la nivel local este de creștere a nivelului de integrare și recunoaștere al minorității românești din țara gazdă. Încă de la înființare, asociația s-a evidențiat prin activități diverse, de la evenimente culturale, artistice, sau culinare, până la expoziții, ateliere de lectură pentru copii și adolescenți și chiar deschiderea unei biblioteci cu cărți în limba română, disponibile gratuit spre împrumut. Prin implicarea noastră în acest proiect, în calitate de partener reafirmăm angajamentul pe care îl avem în consolidarea relațiilor dintre cele două țări” a declarat Alina Dobrescu, președintele asociației.

Asociația Românilor din Republica Croația contribuie la protejarea intereselor sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea ei majoritate din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 21 de minorități naționale recunoscute în această țară.