Programul „ARC” de tabere pentru copiii și tinerii români din afara graniţelor
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează cea de-a XIV-a ediţie a Programului „ARC” – program de tabere pentru etnicii români din afara graniţelor, organizat în parteneriat cu Ministerul Familiei,Tineretului şi Egalității de Șanse și Ministerul Sportului.
În acest an, se vor organiza tabere în Centrele de Agrement Oglinzi, Sângeorz-Băi, Botoșani, Sulina și Hunedoara, unităţi aparţinând de DJST Neamţ, DJST Bistrița-Năsăud, DJTS Botoșani, DJST Tulcea și DJST Hunedoara în perioada iunie-iulie-august.
Criteriile de selecţie obligatorii pentru participanţii la Programul „ARC” sunt următoarele:
- sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea nr. 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți sau tineri cu vârsta până în 35 de ani);
- au cunoştinţe de bază ale limbii române;
Criteriile orientative în realizarea cu prioritate a selecției:
- au prioritate cei care participă pentru prima dată la programul „ARC”;
- sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;
- au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
- au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti;
- sunt membrii activi sau simpatizanţi ai mediului asociativ românesc din ţările de reşedinţă şi se implică în activitatea acestora;
- să se constituie în grupuri de cel puţin 9 elevi, cu un însoţitor persoană adultă;
- îndeplinesc toate cerinţele pentru deplasarea în România (au paşaport, viză, aviz epidemiologic etc.).
Taberele vor avea durata de o săptămână iar programul acestora va cuprinde activităţi educative, culturale şi sportive, prelegeri având ca temă istoria şi civilizaţia românească, cursuri de limba română, proiecţii de filme românești etc. De asemenea, vor fi organizate excursii și drumeții la obiective culturale și turistice.
Cheltuielile privind cazarea și masa vor fi asigurate de către organizatori. În ceea ce privește transportul, menționăm următoarele: transportul din țara de reședință până la punctul de întâlnire, respectiv sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni situat în str. Muzeul Zambaccian, nr. 17, București va fi suportat de către participanți. Organizatorii vor suporta transportul participanților din București până la tabără și retur.
În acest context, vă adresăm rugămintea de a transmite, până la data de 25.03.2023, la adresa laviniu.enii@mae.ro, date despre doritorii de a participa în taberele organizate în perioada iunie-august. Se vor avea în vedere atât elevii şi studenţii, cât şi profesorii şi coordonatorii de grupuri sau însoţitorii acestora.