Profesioniști români în Spania

261

POZA DE COPERTA [640x480]

Foto: Dorina și Marian Apostol – Benidorm / Provincia Alicante / Spania

Galați – Între istorie și conteporaneitate

Situat la răscrucea unor vechi drumuri comerciale europene, încă din cele mai îndepărtate timpuri, oraşul Galaţi a fost, rând pe rând, cel mai renumit târg, cea mai importantă piaţă, locul unde se negociau preţurile la produsele celor trei ţări române aflate sub suzeranitate turcească.

Galaţiul constituia, încă din secolul XVIII un important antrepozit de mărfuri pentru imperiul otoman şi un şantier naval unde se construiau mari nave comerciale şi de război pentru flota imperială. După ridicarea monopolului turcesc asupra comerţului românesc (1829) a început adevărata ascensiune europeană a orașului.

Galaţi a fost sediul permanent al Comisiei Europene a Dunării între anii 1856-1948, un statut care sublinia importanța de prim rang între centrele urbane şi de comerţ ale lumii. De altfel, în perioada interbelică 20 dintre statele lumii erau reprezentate de consulate sau viceconsulate cu sediul în oraşul de la Dunăre.

Tradiţia de comerţ liber a acestei regiuni din Europa începe din 1837, dată la care Galaţi dobândeşte statutul de Porto Franco (conform dex: port în care mărfurile importate, exportate sau aflate în tranzit sunt scutite de taxele vamale) port comercial liber de o importanţă covârşitoare în economia ţării.

Dezvoltarea oraşului Galaţi până la instaurarea regimului comunist la mijlocul secolului XX, a depins de-a lungul istoriei sale de fluviul Dunăre. Dacă pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza portul Galaţi era renumit pentru comerţul cu grâne al negustorilor greci, acum a ajuns să depindă de minereurile necesare siderurgiştilor indieni de la ArcelorMittal.

Mulţi ani declarată gaura neagră a bugetului statului, combinatul din Galaţi a fost privatizat aproape pe gratis şi dăruit indianului Mittal, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei. De cinci ani, ArcelorMittal Galaţi merge în pierdere, numărul salariaţilor ajungând  la aproape 7.000.

Pe lângă privatizarea pe gratis, guvernul mai rupe 3 miliarde de dolari din bugetul României şi îi dăruieşte tot lui ArcelorMittal Galaţi, sub formă de ajutoare, ştergeri de datorii, anulări de penalităţi şi credite fiscale. În primul an după privatizare combinatul face profit de peste 60 de milioane de dolari. A ajuns la această realizare fără retehnologizare. Dar a renunţat la intermediari. Din anul 2008, însă, în ciuda investiţiilor, combinatul intră în picaj din cauza crizei şi a preţului mare al energiei.

Pierde pieţe, scade producţia de oţel, îngheaţă salariile, închide Uzina Cocso-Chimică şi trimite acasă… 4.500 de oameni. Arcelor Mittal începe să câştige bani din certificate de emisii poluante, în dezavantajul combinatului. Închide secţii, o cocserie şi două furnale, şi primeşte la schimb, gratuit, certificate de dioxid de carbon, pe care le vinde apoi în străinătate. Astăzi, cu toate investiţiile, combinatul supravieţuieşte datorită fluxului secundar, adică al laminoarelor.

La Galaţi mai lucrează aproximativ 7.000 de oameni, iar creşterea preţului energiei este pe cale să trimită combinatul la fier vechi.  Odată cu căderea combinatului se prăbuşeşte şi unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării. Galaţiul avea o întreagă industrie care depindea de combinat, transformată acum în ruine sau înlocuită de spaţii comerciale. De la portul mineralier, la licee dedicate combinatului până la echipa de fotbal sau pensiuni şi hoteluri, Sidexul a fost sărăcit prin mii și mii de supape.

Privatizarea Sidex Galați s-a dovedit o afacere păguboasă pentru statul român. Bunăvoinţa guvernelor din anii 2001-2005 nu a folosit, în final, nimănui. Nu doar că investitorul nu a reuşit să păstreze cele 31.000 de locuri de muncă, din momentul cumpărării, dar nu a mai adus nici bani la bugetul de stat, aşa cum preconizau mai-marii ţării acum 13 ani. Astăzi, criza oţelului îl face pe investitorul indian să îşi restrângă afacerea în fiecare zi…

Emigrarea – Orizont de viață

Un indiciu al gravei crize interne din România actuală este faptul că emigrarea a devenit orizont de viaţă. Nu vor să emigreze doar cei care au rude în străinătate sau oameni ce-şi regăsesc ţara mamă, cum era cu decenii în urmă. Vor să plece oameni din aproape orice generaţie, cu ascendenţe etnice, profesionale şi vârste foarte diferite.

Emigrarea a devenit soluția problemelor cu care se confruntă românii din multe motive care ţin de politicile guvernului din România: au fost blocate concursurile pe posturi didactice, posturi în diverse domenii de activitate, au fost tăiate salariile şi veniturile (cu de la 43% la 63%), reformele sunt confundate cu schimbări nepricepute, se pregăteşte eliminarea unor profesori din licee şi din universităţi din raţiuni eminamente politice, și nu numai… Toate analizele arată că emigrarea nu este – cum se crede -, datorată atât veniturilor, cât neîncrederii în sistemul instituţional şi în decidenţi.

Din păcate, mormanele de legi (ale căror efecte dezastruoase încep deja să se vadă) care au fost adoptate în 2010 (salarizare, pensionare, educaţie), la care se adaugă siguranţa diletantă cu care răspunzătorii din România de acum vorbesc de „reforma statului” nu vor încuraja revenirea tinerilor decât izolat. România are nevoie de specialiștii ei aflaţi în ţară şi în afara ţării, ca de oxigen! Din păcate, până la o schimbare politică majoră, perspectivele atragerii lor rămân aleatorii.

Un gălățean îndrăgostit de Spania

După prăbușirea industriei gălățene, nu numai orașul ci și satele județului Galați s-au pustiit. Semnele depopulării au început să-şi facă simţită prezenţa chiar şi în comunele bogate, prin sate uitate de oameni şi timpuri, în mijloc de câmp sau prin cătune pe care o simplă ploaie le izolează de restul lumii pentru zile întregi… Galaţiul este oraşul din România de unde au emigrat cei mai mulţi locuitori. Mulți dintre cei 100.000 de oameni au ales exilul pentru că i-au afectat transformările la care a fost supus cel mai mare combinat siderurgic din România: Sidex.

Marian Apostol este unul dintre specialiștii gălățeni care a emigat în anul 2000 pentru o viață normală, civilizată, în occident. Plecarea peste hotare în căutarea unui trai mai bun atrage după sine multe provocări, incertitudini şi experienţe mai mult sau mai puţin plăcute, indiferent de ţara aleasă ca destinaţie.

După încercări nereușite în Franța și Belgia, Marian a ajuns în Alcoy – Provincia Alicante din Spania, invitat de prieteni stabiliți în zonă de mai mulți ani. Cu o educație aleasă și cunoștințe de limbă engleză și franceză, Marian a reușit să se integreze cu rapiditate în societate, și-a găsit de muncă și a avut posibilitatea să învețe limba spaniolă de la un englez… care, mai apoi i-a devenit un foarte bun prieten.

1.1 [640x480]

În anul 2004 și-a adus și soția alături. Dorina, învățătoare la acea vreme la Școala nr. 42 din Galați, după 16 ani de muncă în învățământ, nu și-a imaginat niciodată că va putea să locuiască într-o altă țară în afară de România și departe de părinți. Și totuși, după două vacanțe de vară petrecute cu Marian în Alcoy, a hotărât că locul ei este alături de soțul său indiferent în ce colț de lume se află.

În Alcoy au cunoscut culturi şi tradiţii noi, au avut incertitudini şi multe motive de nelinişte, au întâlnit oameni interesanţi din toată Europa şi au legat prietenii pe viaţă. Au încercat să-și trăiască viaţa la întregul ei potenţial, realizând că traiul în străinătate este cea mai satisfăcătoare şi provocatoare experienţă pe care o poate avea cineva.

În anul 2007 s-au mutat în Benidorm unde lui Marian (este îndrăgostit de Spania, iar Benidorm i s-a lipit de suflet) i s-a oferit un post de interpret la o companie străină (Conform dex, interpret= Persoană care traduce pe loc și oral ceea ce spune cineva în altă limbă, mijlocind astfel înțelegerea dintre două sau mai multe persoane.), iar Dorina a avut posibilitatea să cunoască noi provocări, eşecuri, experiențe noi dar şi realizări, într-o lume total necunoscută ei până atunci: alimentația publică.

Plecarea din țară a fost pentru Dorina cea mai grea povară, dar odată ce a făcut pasul, nimic nu i s-a mai părut imposibil. „Poți călători mai departe, poți vorbi o altă limbă, poți găti preparate diverse şi îmbrăţişa alte culturi. Vei înţelege tradiţiile şi obiceiurile locului, vei fi mai deschis oportunităţilor, vei aborda străinii cu o mai mare lejeritate şi vei spune «Adio!» traiului comod de acasă. Ai demonstrat că poţi trăi peste hotare şi că poţi supravieţui. Ai avut curajul să-ţi urmezi visul. Da, ai deschis Cutia Pandorei şi nu o vei mai putea închide, dar vei fi mai fericit şi mai mulţumit“, crede Dorina Apostol.

Benidorm – oraș situat pe malul Mării Mediterane, este una dintre cele mai renumite staţiuni de plajă din Spania. Deşi înainte de anii 1960 era doar un mic cătun, astăzi Benidorm este adesea numit „Manhattan-ul Spaniei” sau „Beniyork”, datorită liniei orizontului compusă din numeroşi „zgârie-nori”. Cei aproximativ 4 milioane de vizitatori anual ai acestei staţiuni sunt mărturie a calităţii facilităţilor şi frumuseţii plajelor din Benidorm. Staţiunea este vizitată în special de belgieni, britanici şi olandezi, astfel încât în unele părţi ale oraşului nu prea ai ocazia să auzi vorbindu-se în spaniolă.

7017748-benidorm-beach [640x480]

Foto: Benidorm

În Benidorm s-au stabilit soții Dorina și Marian Apostol, după o ședere de peste 4 ani în Alcoy, orașul în care a rămas o parte din sufletul lor. În anul 2008, în urma unor examene, Dorina devine unul dintre profesorii admiși pentru Proiectul Institutului Limbii Române privind predarea cursului opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească elevilor români înscrişi în sistemul educaţional din Spania, respectiv Benidorm, iar în 2010 Marian reușește să obțină autorizația de traducător.

Dorina Apostol – Un cadru didactic profesionist

Meseria de cadru didactic este una dintre profesiile care cere posesorului competență, dăruire și umanism, pentru că se lucrează cu un material prețios, complicat și sensibil – omul în devenire – ancorat în prezent, întrezărind viitorul și sondând dimensiunile posibile ale personalității.

1 [640x480]

Cadrul didactic instruiește, educă, îndeamnă, dirijează, cultivă și organizează, corectează, perfecționează și evaluează neîncetat procesul formării și desăvârșirii calităților necesare omului de mâine. Cadrul didactic este responsabil de modelarea personalităţii umane, de ceea ce filosoful Constantin Noica numea „devenirea întru fiinţă a omului”.

În învăţământ, nu oricine poate îndeplini cerinţele complexului act educativ. În persoana sa, autenticul cadru didactic trebuie să însumeze calităţi subtile de psiholog, pedagog, didactician şi metodist, inventiv şi infatigabil.

Orizontul de cunoștințe al unui  cadru didactic profesionist trebuie să depășească hotarele specialității sale. Cu alte cuvinte, este esențială cultura lui generală. Esențiale sunt și abilități de tipul: limbaj limpede și atrăgător, simțul umorului, autoritate personală dublată însă de cordialitate.

Nu există, cred, componentă mai eficientă într-un proces formativ reușit decât capacitatea de a stârni și de a întreține admirația. Un cadru didactic profesionist este cel care livrează suficientă materie umană pentru a fi admirat, iar un elev bun e cel care este capabil să admire. Un astfel de cadru didactic profesionist este Dorina Apostol.

1.2 [640x480] 2 [640x480]

Asociația Ulpia Traiana – Benidorm

Dorul de România și dorința de a ajuta românii din provincia Alicante i-a determinat pe soții Apostol să înființeze o organizație non-profit, astfel că în anul 2009, intră în legalitate Asociația Ulpia Traiana. Din acel moment, pe lângă munca care le susține existența, cea de profesor și de traducător, Dorina și Marian Apostol s-au implicat voluntar în organizarea diverselor evenimente pentru români care să-i țină cât mai aproape de cultura, tradițiile și obiceiurile strămoșești, și au participat la toate manifestările culturale organizate în zonă de către alte naționalități.

De fiecare dată au reprezentat cu multă mândrie România împreună cu copiii de la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească și părinții acestora, la evenimentele interculturale unde au fost invitați de către autoritățile locale sau alte nații care trăiesc în provincia Alicante.

2013.12.01 Ziua României 2  062 2013.12.01 Ziua României 2  068

3 [640x480]

Începând cu anul 2009, pe lângă diverse alte activități și evenimente organizate, asociația a avut în fiecare an în programul său, activități fixe: sărbătorirea Crăciunului, a zile de 1 și 8 martie, a Sfintelor Paști, 1 Iunie – Ziua copilului sau 1 Decembrie – Ziua României. De asemenea, Ulpia Traiana a fost în permanență puntea de legătură între români și autoritățile spaniole și române.

Chiar dacă munca de profesor și cea de traducător îi solicită și le răpește mult timp, Dorina și Marian Apostol respectă cu sființenie programul asociației și răspund cu mult profesionalism tuturor românilor aflați în dificultate în zona lor de activitate: Benidorm, Villajoyosa, Altea și Alfàs del Pi sau celor care le cer ajutorul în diverse situații, precum probleme de muncă, sănătate, documente sau servicii consulare.

Datorită seriozității și profesionalismului de care au dat dovadă, autoritățile spaniole, centrele de asistență socială sau școlile unde învață copiii români, solicită cu multă încredere de fiecare dată când se confruntă cu diverse probleme, ajutor și sprijin soților Dorina și Marian Apostol, astfel că există o colaborare de excepție, bazată pe multă seriozitate, profesionalism și umanitate.

În anul 2010, cu ocazia unui eveniment organizat de către autoritățile spaniole locale, amasadorul de atunci, Maria Ligor a fost invitată să participe, ocazie cu care a cunoscut și Asociația Ulpia Traiana. A rămas impresionată de munca de voluntariat a celor de la asociație, de respectul pe care autoritățile spaniole îl au pentru soții Dorina și Marian Apostol.

4

 

Foto: 2010 – Ambasador Maria Ligor în vizită la Asociația Ulpia Traiana – Benidorm

Într-o lume în care oamenii trăiesc doar pentru profit și interes, este foarte greu, aproape imposibil să reziști, să știi să dăruieși necondiționat, să-ți ajuți aproapele la nevoie, fără ipocrizie sau interese meschine.

Nu-mi amintesc de asociații românești din Spania care să fie atât de implicate în a ajuta comunitatea românească din care fac parte, să soluționeze pe cont propriu cazuri sociale, să efectueze activități și evenimente care să-i țină pe români uniți și aproape de limba, cultura și tradițiile românești. Toate acestea sunt unica noastră zestre pe care avem obligația morală să o transmitem mai departe. Nu toată lumea știe sau poate să facă voluntariat în adevăratul sens al cuvântului, „fără să-i iasă ceva”… Astfel de oameni sunt pe cale de dispariție. Din păcate…

Să ne uităm bine în jurul nostru. Totul este relativ. Cunosc mulți români stabiliți în străinătate care au afirmat nu o dată că nu se mai întorc în România. Au copii care s-au născut în țara de adopție și nu știu românește. Este inadmisibil. Vremurile se schimbă, politicienii vin și pleacă, istoria revine, iar și iar…

Iată că trăim vremuri în care mulți dintre cei care au afirmat că nu mai vor să știe de România sunt obligați de situații economice și nu numai, să se întoarcă înapoi în locul de unde au plecat, neavând altă șansă, altă variantă. În piesa vieţii, fiecare dintre noi ar vrea să-şi scrie rolul şi să-şi interpreteze destinul în așa fel încât să ajungă la un final conform cu propriile sale dorințe. Dar pentru faptul că suntem ființe sociale, monologul nu este o soluţie.

Trebuie să învățăm să comunicăm, să oferim respect ca să fim respectați, să fim cinstiți cu noi și cu ceilalți, să știm aprecia valoarea, calitatea și profesionalismul. În absolut toate domeniile. Ne-am săturat de kítsch-uri… de profitori, de manipulatori. Ne-am săturat de minciuni și promisiuni deșarte. Avem nevoie de o schimbare totală. Pe toate planurile și-n toate domeniile. Merităm cu toții această schimbare mult așteptată!

Un material realizat și editat de Kasandra Kalmann Năsăudean.

Documentare:

1. Interviu cu Dorina și Marian Apostol în Bendorm / Spania

2. Revista Danubium

3. Istoria orașului Galați de la origini până la 1918 / Paul Pâltănea

4. http://www.juristpedia.ro/stiri/stiri-din-lumea-juridica/digi24-romania-furata-sidex-combinatul-vandut-pe-nimic/

Nota redacției: Dorina și Marian Apostol au fost nominalizați pentru Gala Campaniei de excelență ce se va desfășura în luna noiembrie a acestui an într-o locație exotică de pe Costa Blanca.