Procedurile de legalizare şi apostilare a actelor vor fi eliminate în UE

23

Business man hand signing on document at desk

Miniştrii de justiţie şi afaceri interne din UE au adoptat, vineri, la Bruxelles, în cadrul JAI, o etapă parţială din regulamentul general privind protecţia datelor, norme care ar presupune, după adoptarea finală, eliminarea procedurilor de apostilare şi legalizare.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat, vineri, la Bruxelles, într-o declaraţie de presă, că regulamentul general privind protecţia datelor, dezbătut de miniştrii europeni de justiţie şi afaceri interne în cadrul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), presupune facilitarea liberei circulaţii a persoanelor, prin libera circulaţie a documentelor, transmite mediafax.ro.

Cazanciuc a spus că prin adoptarea proiectului se vor elimina procedurile de legalizare şi apostilare, astfel încât să se faciliteze libera circulaţie a persoanelor.

„Intenţia acestui regulament este de a facilita libera circulaţie a persoanelor prin libera circulaţie a documentelor în materie de stare civilă. Ideea proiectului este de a elimina ceea ce înseamnă proceduri de legalizare şi apostilare ca o formă, cum spuneam, de a facilita libera circulaţie a persoanelor. Intenţia noastră este de a găsi, totuşi, un echilibru între libera circulaţie şi securitatea juridică a documentelor. A fost un prim document astăzi (vineri – n.r.) în această materie, mai sunt multe lucruri de făcut”, a spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne a existat „aproape un consens” ca până la sfârşitul lunii iunie întregul document ce prevede ghişeul unic ca instrument în protecţia datelor să fie agreat de statele membre.

„În materia protecţiei datelor s-a convenit, în principiu, textul pentru ghişeul unic şi a existat aproape un consens ca până la sfârşitul lunii iunie întreg documentul să fie agreat de statele membre”, a afirmat Cazanciuc.

Articolul complet poate fi citit aici:

http://www.mediafax.ro/externe/procedurile-de-legalizare-si-apostilare-a-actelor-eliminate-in-statele-uniunii-europene-13982562