Primarul din Spaichingen – Germania: Prosperitatea oraşului meu se datorează în bună parte românilor

1. Primar-Spaichlingen (1) [640x480]

Hans Georg Schuhmacher, primarul oraşului Spaichingen, a venit în România ca oaspete la aniversarea a 230 de ani de atestare documentară a comunei Darova. El a fost însoţit de Sorin Tilihoi, primarul comunei timişene, şi de doi foşti consilieri ai oraşului german, cu origini la Darova – Franz Aulila, care a fost şi traducătorul delegaţiei şi Hans Winze.

2 [640x480]

Primarul Francisc Boldea a vorbit despre cele opt oraşe înfrăţite cu Lugojul, a adus în discuţie perspectivele economice (şomaj aproape zero, autostradă, centură, investitori), tradiţia învăţămîntului german, de la nivel de grădiniţă la cel liceal, şi a prezentat proiectele transfrontaliere cu Serbia şi Ungaria.

La rândul lui, primarul Georg Schuhmacher a făcut o scurtă descriere a urbei pe care o reprezintă. Deşi are doar 12.500 de locuitori, Spaichingen are un buget de 44 milioane de euro, faţă de Lugoj, cu 14 milioane la 48.000 de locuitori. Oraşul este aproape de graniţele cu Elveţia şi Austria, în apropiere de Tuttlingen. Judeţul are doar 144.000 de locuitori, dar industria este foarte bine dezvoltată, în special cea auto (Mercedes, Porsche, Audi) şi cea farmaceutică.

„20 la sută din locuitorii din Spaichingen provin din România, majoritatea din Darova. Au plecat imediat după 1990, şi-au cumpărat case, spaţii, s-au integrat foarte rapid şi au ajutat mult la dezvoltarea industriei locale. În virtutea acestor relaţii mă aflu aici în Banat. Bugetul nostru este de 44 milioane de euro anual. Majoritatea banilor provin din impozitele diferitelor companii, iar restul de 6% de la populaţie”, a spus Hans Georg Schuhmacher.

Primarul german s-a interesat la modul concret despre condiţiile oferite investitorilor în zonele industriale din oraş, de la preţul terenului, la utilităţi. La rândul lui, edilul şef al Lugojului a vorbit despre relaţia de parteneriat cu oraşul german Jena şi s-a declarat deschis la o colaborare similară cu Spaichlingen.

Sursa: Ziarul românesc / Germania