Calpe, prima localitate turistică atestată la Mediterană

Costa Blanca se referă la peste 200 km de coastă aparținând de provincia Alicante din Spania. Numele de „Costa Blanca” a apărut ca nume promoțional folosit de compania aeriană BEA când au lansat zborurile între Londra și Valencia în 1957. Are o industrie turistică bine dezvoltată, fiind o destinație populară printre turiștii britanici și germani. Se întinde de la orașul Denia în nord, dincolo de care se află Costa de Valencia, până la Torrevieja în sud, dincolo de care se află Costa Calida.

Când ajungi pe Costa Blanca, mai întâi îți dorești să guşti din bucatele specifice locului. Doar vii de la drum și eşti înfometat şi însetat. Povestea cu setea se poate rezolva uşor pentru că din nenumăratele băuturi, gazdele îţi recomandă să savurezi o „sangria” rece, preparat pe care îl poţi asemui cu britanicul punch. Conţinutul acestei băuturi este complex, are un gust răcoritor, dar şi înşelător pentru că tăria lui te face să simţi pe propria-ţi piele cum e să ai „sangre caliente”. 

Cât despre mâncărurile tradiționale, cei din regiunea valenciană se vor mândri cu a lor paella, o mâncare savuroasă pe bază de orez cu pui, carne de iepure sau fructe de mare. Se spune că scriitorul american Ernest Hemingway ar fi mâncat pentru prima oară paella în această zonă şi s-ar fi îndrăgostit, atât de regiune cât și de delicatesa cu orez care merge minunat cu o bere rece sau cu un vin bun.

Port şi oraş în acelaşi timp, Calpe reprezintă o oază a celei mai cunoscute regiuni turistice din Costa Blanca. Este o enclavă privilegiată aşezată lângă apele liniştite ale Mediteranei, locul în care frumuseţea naturii, gastronomia, cultura, marea şi munţii sunt parte din viaţa de zi cu zi a localnicilor. Partea veche a oraşului atrage tot mai mulţi turişti datorită amestecului fascinant de muzee, străduţe pitoreşti, pieţe, baruri, restaurante şi terase.

Districtul municipal se întinde de-a lungul golfului a cărui margine nordică e marcată de impresionanta stâncă Ifach, elementul de rezistenţă din Costa Blanca. A fost numită parc natural în 1987 şi asigură adăpost pentru numeroase specii rare de plante. Stânca Ifach, ce are o înălţime de 332 de metri, se întâlneşte cu marea în punctul numit Carallot şi desparte coasta Calpe în două golfuri largi unde amatorii de sporturi acvatice au la dispoziţie toate facilităţile pentru a le practica.

Posibilităţile de petrecere a timpului liber pe care le oferă Calpe sunt nenumărate: de la plimbările pe faleză sau băile în mare până la practicarea sporturilor nautice (scufundări, schi acvatic, windsurf) sau excursiile cu vaporul la insula Benidorm. Nu trebuie trecute cu vederea sărbătorile specifice din această zonă şi nici gastronomia ai cărei protagonişti sunt peştele şi orezul.

Un municipiu cu aproape 30 de mii de locuitori, Calpe deține o pondere de 60% de rezidenți străini. Întrebat de reporter într-un interviu acordat publicației Occidentul Românesc, unde crede că s-ar situa Calpe ca destinație turistică dacă ar exista un top turistic al Comunității Valenciene sau al întregii Spanii, primarul César Sánchez Pérez a precizat: „Eu cred, cu temei, că suntem un loc unic în lume. În primul rând pentru că deținem acest Peñon extraordinar, avem resurse naturale, salinele, înălțimile Oltá, Peñonul însuși. Pentru că avem o istorie: suntem prima localitate turistică atestată la Mediterană. Încă din secolul al IV-lea, romanii au venit la cură la actualele Băi ale Reginei, unde au construit prima casă devenind primii turiști la Marea Mediterană. Locuitorii din Calpe sunt amabili, foarte ospitalieri, grație deschiderii lor către lume. Putem spune că în Calpe conviețuiesc oameni din aproximativ 107 naționalități. Orașul se întinde pe o suprafață de 23 de km², lucru foarte important. Nu există un alt loc în lume în care pe o suprafață așa de limitată să trăiască oameni provenind din locuri atât de diferite. În orașe mai mari da, dar pe 23 de km², nu. Eu cred că suntem un loc important pe harta turistică pentru că suntem definitorii pentru Costa Blanca. Iar Costa Blanca este recunoscută la nivel național dar și internațional. Avem capacități de cazare, plaje, un complex de lucruri care fac din orașul nostru o destinație de înaltă clasă.”

Interviul integral: http://occidentul-romanesc.com/despre-romani-cu-cesar-sanchez-perez/

Calpe este plin de rezidenți străini care au ales să rămână pe acest tărâm de basm. Majoritatea provin din nordul Europei, dar tendința e în creștere și printre românii care nu se lasă mai prejos. La propriu și la figurat, Calpe se dovedește a fi o destinație turistică la foarte mare înălțime!

A consemnat: Occidentul Românesc

Citește și