Președintele Iohannis solicită sporirea numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut un apel public, de la tribuna Parlamentului României, pentru sporirea numărului de parlamentari aleși pentru românii din diaspora. „Diaspora noastră rămâne nu doar cu gândul, dar și cu fapta, puternic ancorată în viața societății românești. Acest devotament față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional – de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare”, a declarat Iohannis, în cadrul unui discurs ținut cu prilejul ședinței solemne a Parlamentului, dedicate Zilei Naționale a României.

Șeful statului a transmis astfel „un gând bun” românilor din diaspora „care au dovedit, prin participarea uluitoare la vot, că sunt parte integrantă a națiunii noastre”. „Lăsăm în urmă un an electoral încărcat. Deși ne-am confruntat cu numeroase tensiuni și conflicte, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile și cu încercări de adâncire a faliilor din societate, marele câștig al acestui an este faptul că românii, prin votul lor, au spus clar și răspicat că vor o Românie pro-europeană, puternic atașată valorilor democrației și ale statului de drept, o țară prosperă, cu sisteme publice performante, cu o justiție independentă, cu o clasă politică aflată în slujba cetățenilor”, a declarat președintele Iohannis.

De asemenea, președintele României a adăugat că „răsunătoarele victorii de la alegerile de la referendum, alegerile europarlamentare și cele prezidențiale au dovedit, fără putință de tăgadă, că românii, în ciuda împrejurărilor dificile, sunt europeni autentici”, scrie digi24.ro