Președintele Iohannis a promulgat legea potrivit căreia agenţii economici nu mai pot desfăşura activităţi comerciale în clădiri cu risc seismic gradul I sau II

24

klaus-iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia agenţii economici nu mai pot desfăşura activităţi comerciale în magazinele, băncile și alte unități în cazul în care acestea sunt la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II. În aceste condiții, legea ar trebui aplicată încă din acest an, la scurt timp după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, afectate de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente sunt toate spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă.

Legea a fost votată pe 26 octombrie şi va intra în vigoare în scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial. Ce prevede noua lege:

„Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea (Spaţii publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă – spaţiile realizate în scopul desfăşurării de activităţi care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţii pentru comerţ, structuri turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, indiferent dacă aceste spaţii sunt rezultatul concepţiei iniţiale a construcţiei ori, după caz, al unor amenajări ulterioare), care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizaţiilor de funcţionare pentru spaţiul în cauza de către autoritatea administraţiei publice locale competente.”

Dezastrul care ne așteaptă la un cutremur: Primăriile din București au autorizat zeci de restaurante, cluburi și teatre în clădiri cu bulină roșie

Incendiul din clubul Colectiv din Capitală, soldat cu cel puţin 58 de morţi şi circa 150 de răniţi, a scos la iveală problema cluburilor şi barurilor care nu respectă normele de siguranţă la incendiu şi faptul că autorităţile nu îşi fac treaba. O situaţie la fel de gravă este însă şi în cazul cluburilor, barurilor, restaurantelor, cinematografelor şi teatrelor care funcţionează în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public. În Centrul Capitalei sunt zeci de astfel de cazuri: Club Bazaar, Club A, Club Fire, Biutiful, Cinema Patria, Teatrul Nottara, Godot Cafe Teatre, Cinema Pro, etc. Pe o parte dintre aceste clădiri nici măcar nu se află celebra bulină roşie. În cazul unui cutremur la o oră de vârf, bilanţul victimelor ar fi îngrozitor.

Detalii aici:

http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20551847-harta-interactiva-fotogalerie-dezastrul-care-asteapta-cutremur-primariile-din-bucuresti-autorizat-zeci-restaurante-cluburi-teatre-cladiri-bulina-rosie.htm