Spania: Vizita de lucru a premierului Victor Ponta la Madrid

973ponta [640x480]

Prim-ministrul Victor Ponta a efectuat luni, 22 iulie, o vizită de lucru la Madrid, unde s-a întâlnit cu omologul sau spaniol Mariano Rajoy, precum şi cu Regele Juan Carlos I al Spaniei. De asemenea, premierul României a avut o întâlnire cu Ignacio Gonzalez Gonzalez, preşedintele Comunităţii Madrid, unde se află cea mai mare comunitate de români din Spania.

Printre obiectivele vizitei s-a numărat intensificarea contactelor politice bilaterale, cu accent pe contactele la nivel ministerial, în domenii precum economie, transporturi, agricultură, interne, justiţie, muncă.

Identificarea unor proiecte de impact, cu participare spaniolă (în infrastructură, telecomunicaţii, energii regenerabile), captarea interesului investitorilor spanioli, în condiţiile în care Spania ocupă locul 8 în topul investitorilor din România, precum şi schimbul de experienţă în atragerea şi gestionarea fondurilor europene se numără, de asemenea, pe agenda primului-ministru.

O componentă importantă a vizitei s-a referit și la cooperarea dintre autorităţile române şi cele spaniole în ceea ce priveşte dezvoltarea de politici de protejare a comunităţii româneşti din Spania.

Alte obiective importante ale vizitei au fost reconfirmarea sprijinului Spaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi reconfirmarea poziţiei autorităţilor spaniole de liberalizare totală a pieţei muncii pentru lucrătorii români, începând cu 1 ianuarie 2014.

Premierul Victor Ponta, a menţionat la finalul întrevederilor pe care le-a avut la Madrid cu Regele Juan Carlos I al Spaniei şi cu prim-ministrul Mariano Rajoy:
„Din partea tuturor celor cu care m-am întâlnit astăzi în calitate oficială am auzit foarte multe vorbe frumoase despre românii din Spania. Oficialităţile au spus că se bucură de comunitatea românească şi au precizat că românii muncesc bine şi plătesc taxe. Am rămas uimit să aud atâtea lucruri de bine şi am constatat că şi presa spaniolă ne tratează cu simpatie. Spania este o ţară specială, pentru că 1 milion de cetăţeni români trăiesc acum aici. Vreau să mulţumesc Guvernului şi poporului spaniol pentru exemplul de integrare nediscriminatorie. 1 ianuarie va fi momentul în care şi Spania şi Marea Britanie vor ridica toate restricţiile pentru intrarea românilor pe piața muncii”, a declarat premierul Victor Ponta în cadrul conferinţei de presă susţinută la Madrid, alături de prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy.
Unul dintre principalele obiective a fost atragerea de investitori spanioli în România.
Exemplu al relaţiei bune cu o companie spaniolă: pasajul Basarab, construit de grupul spaniol FCC Construction, alături de Astaldi.