Premierul Ponta dorește ca programul Prima Mașină să aibă același succes ca și Prima Casă

52

prima masina program

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că dorește ca programul Prima Mașină să aibă același succes ca și programul Prima Casă și a afirmat că un efect așteptat de Guvern îl reprezintă accesul mai ușor al tinerilor la credit.

PremierulPonta a explicat că un efect așteptat de Guvern îl reprezintă „în primul rând un acces mai ușor al tinerilor la credit”.

„Știți foarte bine, piața bancară a devenit în ultimii ani mult mai exigentă și mult mai greu de accesat decât în mod tradițional, în special de către tineri. În al doilea rând, atâta timp cât se aplică doar la mașinile noi, asta înseamnă mașinile puțin poluante. Ceea ce cred că este extrem de important, pentru că sigur în România există încă și va mai exista probabil o semnificativă piață de mașini second-hand. Eu îmi doresc să încurajăm prin toate căile pe care apartenența noastră la UE ni le permite, să încurajăm achiziția de mașini noi nepoluante”, a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că, pe de altă parte, prin programul Prima Mașină vor putea fi achiziționate autoturisme cu o valoare medie spre scăzută.

„S-a pus problema dacă finanțăm orice fel de mașină. Și opinia noastră a fost că prin acest procedeu special finanțăm totuși o mașină medie, nu mașini din gama de lux pe care cei care și le doresc au și posibilitatea și bonitatea necesară cerută de bancă. Ne adresăm unui segment cu venituri mai reduse care, sigur, nu vrea, dincolo de cei 50.000 de lei, nu vrea să-și cumpere o mașină de 200.000 de lei sau de 300.000 de lei. Acesta a fost scopul programului. Iar, în al treilea rând, din nou în limitele pe care ni le permite apartenența noastră la UE, dacă putem să stimulăm producția locală de autoturisme, o facem. Nu vreau să apară acest conflict între producătorii locali și importatori. Evident că nu putem face niciun fel de discriminare, dar nici nu vreau să-mi ascund preferința pentru producătorii naționali, preferință pe care mi-o manifest inclusiv utilizând eu însumi o mașină fabricată în România”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a precizat că Programul Prima Mașină ar urma să fie aprobat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare și să intre în vigoare cu începere de la 1 noiembrie 2014.

Statul român va garanta jumătate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei pe care îl vor putea accesa persoanele fizice pentru achiziția unei mașini noi, începând cu 1 noiembrie, a declarat, luni, ministrul Economiei, Constantin Niță. Creditul maxim care poate fi accesat prin acest program este de 50.000 de lei, plus TVA, la care se adaugă valoarea poliței CASCO pentru primul an.