Povestea tragică a lui Dennis Jones și răspândirea escrocheriilor „pig butchering” la nivel global

194

Într-o fermă liniștită din nordul Virginiei, Dennis Jones, un bătrân de 82 de ani iubit de familie și comunitate, și-a găsit sfârșitul într-un mod tragic, devenind una dintre milioanele de victime ale escrocheriilor cibernetice numite „pig butchering”. Această poveste, tristă și semnificativă, reflectă o realitate sumbră a lumii digitale moderne, unde încrederea și bunăvoința pot fi exploatate cu consecințe devastatoare, relatează CNN.

Escrocheriile „pig butchering” sunt operațiuni criminale, adesea conduse din Asia de Sud-Est, care vizează să câștige încrederea victimelor online, pentru a le înșela apoi de economiile lor prin diverse mijloace, de la investiții în criptomonede până la alte scheme financiare frauduloase. În cazul lui Dennis Jones, o relație aparent inofensivă pe Facebook cu o femeie numită Jessie s-a transformat într-o capcană fatală. După luni de conversații și construirea unei relații virtuale, Jessie l-a convins pe Dennis să investească tot ce avea în criptomonede, fără a obține vreun beneficiu real. Când banii s-au epuizat, Dennis s-a trezit în ruină financiară și emoțională.

Pentru familia lui Dennis, tragedia a fost devastatoare. Matt, unul dintre fiii săi, descrie cum tatăl lor, o persoană fericită și activă în comunitate, s-a schimbat profund în ultimele luni ale vieții sale, retrăgându-se și căzând pradă unei iluzii de iubire și încredere online. În loc să se bucure de pensionarea sa și de timpul petrecut cu cei dragi, Dennis a fost ademenit într-o capcană din care nu a mai putut ieși.

Dimensiunea globală a escrocheriilor

Escrocheriile „pig butchering” nu sunt izolate; ele fac parte dintr-o rețea criminală globală care a crescut exponențial în ultimii ani, furând miliarde de dolari de la zeci de mii de victime în Statele Unite și din întreaga lume. Aceste operațiuni sunt atât de sofisticate încât se folosesc tactici psihologice pentru a manipula emoțiile victimelor, lăsându-le devastate financiar și emoțional.

Procurorii și agențiile de aplicare a legii, precum Erin West din comitatul Santa Clara, lucrează din greu pentru a combate aceste escrocherii, însă provocările sunt imense. Escrocii operează adesea din țări străine, iar rețelele sociale și platformele online sunt adesea insuficient de echipate pentru a preveni aceste infracțiuni. Colaborarea internațională și eforturile de educație publică devin vitale în lupta împotriva acestor amenințări digitale.

Povestea lui Dennis Jones este un avertisment tulburător despre pericolele ascunse ale lumii digitale moderne. Într-o eră în care conectivitatea globală este o binecuvântare și un blestem, protejarea propriilor economii și a sănătății emoționale devine crucială. Învățarea din astfel de tragedii și sprijinirea eforturilor de combatere a escrocărilor sunt pași esențiali pentru a proteja comunitățile noastre de efectele devastatoare ale fraudelor online.

Ce este „pig butchering”
„Pig butchering” este un fenomen complex și sofisticat, exacerbându-se în timpul pandemiei de Covid-19 din cauza creșterii utilizării online și a nevoii umane de conectare socială. Această fraudă, raportată cu pierderi de peste 3.3 miliarde de dolari în Statele Unite în 2022, începe adesea prin mesaje aparent nevinovate și construirea unei relații de încredere pe termen lung cu victima. Utilizând tehnici avansate de inginerie socială, atacatorii exploatează vulnerabilitățile umane și accesul la informații personale din mediile online pentru a conduce victimele către platforme frauduloase. Este esențială creșterea conștientizării și educației pentru a contracara aceste tactici și pentru a proteja comunitățile împotriva unor astfel de scheme perfide.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Sursă informații: CNN