Peștera de Cristale Gigant din Spania, o nouă atracție turistică la nivel mondial

407

Pe lista celor mai frumoase „monumente” naturale ale lumii, se înscrie din acest an și Peștera de Cristale Gigant din Pulpí, provincia Almería, Spania, atestată ca fiind cea mai mare peșteră de cristale din Europa și a doua din lume.

Peștera de Cristale Gigant a fost descoperită încă din anul 1999 de către geologii Grupului Mineralogist din Madrid, într-o mină abandonată (Mina Rica) de pe dealurile Sierra del Aguilón, în apropierea orașului Pulpí, din provincia Almeria. Exploatările miniere de fier și plumb din zonă au reprezentat multă vreme o resursă economică importantă pentru populație, până în anii ’60 când au fost închise.

Din anul 1999 și până în aprilie 2018, când au început lucrările pentru accesul turiștilor la peștera magică, geologii s-au dedicat studiului și descifrării misterelor din mina abandonată în urmă cu peste 59 de ani.

Guvernul Provinciei Almeria și Primăria din Pulpí au investit peste 1,2 milioane de euro în acest proiect, care va reda științei și turismului, unul dintre cele mai prețioase și mai spectaculoase „monumente” naturale din lume.

„Geoda” are o formă de pâlnie și ocupă o cavitate de 8 metri lungime, 1,8 m lățime, 1,7m înălțime, situată la peste 60 de metri adâncime. Transparența, dimensiunile, perfecțiunea și mărimea cristalelor de până la 2 metri, poziționează peștera ca fiind un fenomen unic la nivel mondial.

Cristalele nu sunt altceva decât sulfat de calciu (gips). Un material de construcții foarte comun. Excepția, în acest caz, sunt condițiile specifice care au modelat materialul în timp și care l-au determinat să dobândească un aspect senzațional. Un proces lent, de mii de ani, care a început cu o fractură în stâncă, care s-a umplut apoi cu apă caldă de origine vulcanică. Această apă, odată cu trecerea timpului geologic s-a răcit, și când gazele s-au evaporat, a existat suficient spațiu pentru ca apa în combinație cu sulfatul de calciu să înceapă să se cristalizeze. Interesant este faptul că transparența gipsului gigant este de așa natură, încât arată ca niște blocuri de gheață prin care și literele unei cărți pot fi citite.

De-a lungul celor 350 de metri de galerie, turiștii vor putea admira alte cristale mai mici decât cele gigantice din „geoda”, o mineralogie singulară care a ieșit din pereți, podea și tavan, a căror puritate va permite vizitatorilor să vadă picături de apă în interior, închise pentru eternitate, un patrimoniu geologic bogat și unic care va surprinde vizitatorul.

Francisco Javier Fernández Amo, geolog, profesor la Universitatea din Almeria, declara: „Aceasta este singura peșteră de tip „geoda” (adică un spațiu închis în care s-au format cristale) din Europa. În lume mai există o alta în Mexic, care este mai mare, dar problema cu acea „geoda” este că se află la o adâncime de 200 de metri, ceea ce face ca accesul publicului să fie unul riscant. Aşa că putem afirma în momentul de față, că Peștera de Cristale Gigant din Pulpí este singura „geoda” din lume pe care oamenii o vor putea vizita fără niciun fel de risc.”

Pentru realizarea căii de acces s-au efectuat lucrări nu tocmai ușoare. „Mina era acoperită de un morman înalt de un peste un metru, aşa că am fost nevoiți să îndepărtăm peste 600 de tone de piatră, moloz şi pământ.”, a declarat Antonio Sánchez, şef de şantier.

Peștera de Cristale Gigant din Pulpí nu este mare. Are o lungime de 8 metri şi o înălțime de aproximativ 2 metri, însă niciun cristal nu seamănă cu celălalt. Unele sunt netede și rotunjite, în timp ce altele sunt ca niște țepi care se strecoară în mijlocul grotei. Cei care vor dori să admire această nouă minune a naturii, o pot face începând cu luna octombrie 2019.

Autor: Kasandra Kalmann Năsăudean
Scriitor, jurnalist de investigații (membru CCNMA), analist financiar independent, director editorial la Occidentul Românesc.
Foto: Primăria Pulpí (Ayuntamiento De Pulpí)