Pentru zâmbetul Jessicăi. Apel umanitar – orice donaţie poate ajuta la salvarea unei vieţi!

De pe patul de spital, zâmbetul copilei de opt ani, deşi timid şi obosit de atâta suferinţă, răzbate înspre cei din jur, mai ales înspre părinţii ei dragi. Jessica a fost mereu un copil vesel, plin de viaţă, sănătos. Un copil normal, fără probleme, spre bucuria familiei. Un copil care nu bănuia că lumea ei şi a celor din jurul său urma să fie scuturată din temelii după o banală căzătură la joacă, în parc.

Chipul angelic al Jessicăi (pe numele său complet Jessica Andreea Iorga) se arată de după o coamă bogată de păr. Este una dintre primele fotografii de pe patul de spital. Ulterior, părul ei frumos de prinţesă a dispărut. Chimioterapia. Doar zâmbetul i-a rămas. O ajută să lupte pentru viaţă. În luna decembrie a anului trecut, Jessica a ajuns la spital, în urma unei căzături în parc, unde se juca alături de alţi copii. La spitalul din Castellón de la Plana a fost supusă mai multor investigaţii medicale. Rezultatele analizelor au căzut ca un trăznet peste familie: cancer osos metastatic (sarcoma osteogenico metastasico). Imediat, fetiţa a fost internată la secţia de oncologie pentru copii a spitalului. Însă gravitatea bolii care îi afecta piciorul a făcut necesară mutarea ei la secţia de oncologie a Spitalului La Fe din Valencia, unde a fost şi operată, în luna ianuarie a acestui an.

Lucrurile păreau a evolua înspre bine, dar, din păcate, la nicio lună după operaţie, medicii au constatat că boala devenise mai agresivă: cancerul îi distrusese Jessicăi osul şi făcuse ca piciorul ei să ajungă la un diametru de 54 de centimetri. Din nefericire, devastatoarea boală nu se oprise la atât: 11 pete de ţesut canceros au fost detectate, în urma analizelor, pe plămânii copilei. Aceasta a complicat şi mai mult lucrurile pentru familia deja greu încercată şi pentru fetiţa traumatizată. Tratamentul prin chimioterapie a fost pasul următor, iar din luna mai Jessica a fost transferată la spitalul din Barcelona, unde medicii se luptă din răsputeri să îi salveze viaţa. Pe durata chimioterapiei, ea nu poate fi operată, dar pronosticul medical este că va avea nevoie de operaţie atât la plămâni, cât şi – din nou – la picior. Pentru eliminarea completă a răului care îi macină oasele, va fi nevoie de o amputare din şold a piciorului.

Jessica este singurul copil al Andreei şi al lui Ionuţ. Cei doi au plecat din România în Spania, ca mulţi alţi români, cu speranţa unei vieţi mai bune. În căutarea unui trai mai decent, pentru care muncesc din răsputeri. Tatăl Jessicăi, Ionuţ, lucrează la o firmă de curierat din Castellón şi este singurul care, momentan, întreţine familia. Necazul care îi macină de aproape un an l-a obligat să muncească de dimineaţa până seara târziu, pentru a câştiga bani – el fiind plătit în funcţie de numărul de colete distribuite. Deşi la finalul săptămânii de lucru este rupt de oboseală, la capătul puterilor, totuşi, vineri de vineri, ia drumul Barcelonei pentru a-şi vedea fetiţa şi soţia. Duminica seara revine la Castellón, pentru a fi gata de muncă lunea dimineaţa. „Un calvar… un adevărat calvar”, mărturiseşte bărbatul. Dar pentru el şi soţia lui tot ce contează acum este ca Jessica să trăiască.

Din nefericire, maratonul durerii prin care au trecut şi încă trec a lăsat urme adânci nu doar în sufletele lor, ci şi în bugetul lor oricum modest. Orice donaţie le-ar fi de ajutor, în aceste momente, pentru a continua lupta. Costurile implicate de problemele ce le afectează viaţa de aproape un an i-au lăsat fără economii, astfel că sunt nevoiţi să apeleze la orice formă de ajutor pentru a merge mai departe. Până şi Jessica, aflată pe patul de spital, confecţionează brăţări şi brelocuri – atunci când se simte puţin mai bine – pe care le vinde în spital, ca să mai adune nişte bănuţi, spunând tuturor celor cu care interacţionează că ea doreşte să trăiască pentru a-şi ajuta părinţii. La doar opt ani, Jessica se confruntă cu spaima cea mai mare a oricărui om şi, pusă în faţa ei, copila alege să lupte pentru viaţă, cu toate puterile sale.

La iniţiativa Asociaţiei Europa Cultural, o cină caritabilă a fost organizată recent în sprijinul familiei Jessicăi, la Restaurantul Asador Castellón. Formaţia „Tineret 2000” şi solistul Sebi au performat gratuit pentru acest eveniment. Implicaţi în organizarea evenimentului au fost şi Depozitul românesc de alimente Abunfo, Cofetăria Boemia, Magazinul Sarmis, Magazinul de legume şi fructe „Marcel”, precum şi Magazinul de fructe şi legume „Ciprian”. Printre invitaţii care au participat la cina caritabilă s-au numărat şi Dragoş-Viorel-Radu Ţigău, şeful oficiului consular şi Cristian Rădulescu, viceprimar al oraşului Târgovişte, aflat la Castellón pentru semnarea actului de înfrăţire între cele două oraşe. Aceştia au aflat, astfel, povestea Jessicăi şi au discutat cu familia greu încercată în aceste momente.

Dacă doriţi şi puteţi să îi ajutaţi pe Jessica şi părinţii ei, o familie aflată acum în necaz şi care are mare nevoie nu doar de compasiunea noastră, ci şi de o mână concretă de ajutor, acesta este contul în care se pot dona bani pentru ei:

BANKIA

Nr. cont: ES 0520386458593000613712

Titularii de cont sunt părinţii Jessicăi, Ionuţ Valentin Iorga şi Andreea Adela Dănilă.

Orice gest, oricât de mic, contează şi poate ajuta un copil minunat să rămână în viaţă!

Autor: Redacţia Occidentul Românesc