Pentru celebrarea Zilei Naționale și a primei reuniuni interguvernamentale dintre România și Spania, la Madrid avut loc un concert de înaltă clasă

177

 

Pe acordurile Muzicii Reprezentative a Armatei Române și a Unității de Muzică a Gărzii Civile din Regatul Spaniei, s-a sărbătorit, în avans, Ziua Națională a României (1 decembrie) și prima reuniune interguvernamentală dintre România și Spania (23 noiembrie), alături de reprezentanți ai autorităților spaniole, ai mediului academic și de afaceri local, ai corpului diplomatic și consular acreditat în Spania și a membrilor comunității de români de pe plan local.

Concertul extraordinar a fost organizat pe 21 noiembrie, de Ambasada României în Regatul Spaniei în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid.

Într-o atmosferă de sărbătoare, sala Orchestrei Radioteleviziunii Naționale Spaniole din cadrul Teatrului Monumental din Madrid s-a arătat a fi neîncăpătoare pentru publicul numeros prezent la eveniment. Aproximativ 1.300 de persoane s-au lăsat fermecate de virtuozitatea celor două fanfare care au cântat piese celebre din repertoriul național și internațional, sub bagheta dirijorilor col. Aurel Gheorghiță și lt. col. Jaime Ismael Enguídanos. Dincolo de programul interpretat, cele două muzici militare au a oferit în mod simbolic imaginea coeziunii.

În mesajul de deschidere, ambasadorul George Bologan a subliniat importanța acestui moment cultural de excepție în istoria relațiilor bilaterale, dată de marcarea a patru evenimente care marchează prietenia și relația privilegiată dintre popoarele noastre: Ziua Națională a României, prima ședință comună de guvern între România și Spania, 40 de ani de la aderarea Spaniei la NATO și preluarea de către Spania, în al doilea semestru al anului 2023, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Prin organizarea acestui concert care a avut în centrul atenției fanfarele militare, România și Spania transmit în primul rând un mesaj puternic de angajament comun față de întărirea unității și solidarității europene și transatlantice, într-un moment istoric care ne arată că pacea și prosperitatea nu trebuie niciodată considerate de la sine înțelese.

De asemenea, șeful misiunii diplomatice a punctat că „într-o perioadă marcată de dezechilibre geopolitice, ședința comună de guvern dintre România și Spania, țări aflate la extremități opuse ale Uniunii Europene, reprezintă un exemplu de prietenie care nu cunoaște limite geografice și expresia voinței comune de a identifica, prin dialog și colaborare, soluții viabile la provocările comune cărora trebuie să le facem față, destinul nostru fiind unul comun”.

Ambasada României în Regatul Spaniei mulțumește și pe această cale, tuturor sponsorilor și partenerilor media care au fost alături în promovarea acestui eveniment de excepție atât în Spania, cât și în România. S-a demonstrat încă o dată că munca de echipă duce la construirea de proiecte de succes în sprijinul comunității, subliniind totodată legăturile culturale și istorice strânse dintre statele noastre.

Evenimentul a fost transmis în direct pe paginile de Facebook și Youtube ale Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Comunicat și foto: Ambasada României în Regatul Spaniei