Pensia comunitara

12

Pensia comunitara este  pensia la care aveti dreptul daca ati muncit in Romania si intr-un alt stat european, Italia, Spania, Germania, Franta, etc..

Conform prevederilor Regulamentului 1408/71 al Consiliului Europei, orice cetatean care face stagiul minim de pensionare (15 ani cotizati)  in doua sau mai multe state din Uniunea Europeana, la implinirea virstei de pensionare poate incasa o pensie comunitara, adica o pensie care cumuleaza drepturile din Romania la care se adauga drepturile de pensie pentru contributiile platite in Germania, Italia, Spania, etc.

Incepind din 2007 si cetatenii romani beneficiaza de acest drept

  • Viitorul pensionar îşi depune cererea de pensionare în localitatea de domiciliu, indiferent de ţară. Casa de Pensii din localitatea respectivă trimite formulare europene (seria E 200) în toate ţările în care a muncit cu contract de munca legal solicitantul
  • Fiecare zi cotizata intr-un stat european este considerata la vechime.
  • În fiecare ţară, se calculează pensia naţională şi pensia comunitară. In cazul in care vechimea in statul comunitar este de cel putin un an statul respectiv plateste o cota din pensie. In cazul in care s-a cotizat mai putin de un an, statul respectiv nu plateste o parte din pensie, iar vechimea respectiva, de ex. 9 luni, este preluata de alt stat membru cand se calculeaza pensia comunitara.
  • În final, i se virează pensionarului  pensia cuvenită din fiecare ţară, într-un cont deschis în localitatea de domiciliu.

Este foarte important ca numărul de cont să fie scris cu atenţie astfel încât să nu apară greşeli. Dacă numărul de cont e greşit, banii se duc în contul greşit, se returnează şi se retrimit, iar pentru toate aceste operaţiuni se percep comisioane – a căror valoare nu e neglijabilă, dacă o raportăm la pensie.

Pentru o informare foarte corecta, viitorul pensionar care locuieste in Spania, trebuie sa se adreseze la Seguridad Social la Departamentul pentru Pensionare (jubilacion).

In Romania, istitutia competenta este Casa Nationala de Pensii (Casa Judeteana de Pensii la nivelul fiecarui judet).

 

Mihaela NICA

Consilier pe probleme de munca si sociale

Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei