Pedro Sánchez anunță suspendarea oricărei activităţi economice neesenţiale

Apogeul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în Regatul Spaniei a fost atins sâmbătă, 28 martie, când autoritățile spaniole au raportat înregistrarea unui număr de 8.189 de infectați cu Covid-19 în doar 24 de ore. Astfel, în urma unui bilanț cu 72.248 de cazuri de coronavirus, 5.690 de decese și 12.285 de vindecări, Premierul Pedro Sánchez a anunţat suspendarea oricărei activităţi economice neesenţiale. Închiderea industriilor și companiilor care nu sunt esențiale pentru a garanta serviciile de bază, va dura 11 zile: de luni, 30 martie până joi, 9 aprilie a.c.

„În Spania trăim cele mai grele clipe. Ne confruntăm cu momentele cele mai triste, cele mai dure, cele mai amare. Pe măsură ce ne apropiem de creasta valului, virusul ne lovește cu o violență nemiloasă.” Aceste cuvinte dramatice au fost prologul lui Pedro Sánchez la anunțul potrivit căruia Guvernul a luat cele mai aspre decizii: extinderea măsurilor de izolare pentru cetățeni din cauza coronavirusului, închiderea tuturor activităților economice neesențiale. Sunt considerate activităţi esenţiale, în special sectoarele sanitare, alimentare şi energetice.

Muncitorii afectați vor rămâne în casele lor sub un permis de concediu plătit integral, dar vor trebui să recupereze treptat orele pierdute și să fie distanțate în timp până la sfârșitul anului.

Obiectivul urmărit este de a limita mobilitatea oamenilor cât mai mult posibil, de a restrânge contactul social pe care îl implică activitatea de muncă, pentru a reduce astfel riscul de contagiere și decongestionare a unităților de terapie intensivă a spitalelor și evitarea colapsului total al sistemului de sănătate.

Toate activitățile economice „neesențiale”, adică cele care nu sunt definite drept „esențiale” în decretul privind starea de urgență, vor fi paralizate de închiderea practic a întregii țări, măsură care va fi aprobată duminică, 29 martie, de un consiliu extraordinar de miniștri.

După fiasco-ul Summitului european de joi, 26 martie a.c., Pedro Sánchez a cerut „decizii curajoase și puternice” din partea UE.

Sursa: rtve.es

A consemnat: Mircea Fluieraș – OR