Patru militari din cadrul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” vor participa la parada militară de Ziua Națională a Spaniei

6

 

GRA050 MADRID, 12/10/2015.- Los Reyes, acompañados de sus hijas la princesa Leonor y la infanta Sofía, que presiden hoy en la plaza de Cánovas del Castillo, Madrid, el desfile del Día de la Fiesta Nacional, que cuenta con la participación de unos 3.400 militares y guardias civiles -400 más que el año pasado-, 48 vehículos y 53 aeronaves, al paso de la Guardia Civil. EFE/Javier Lizón

La 12 octombrie, Spania sărbătorește Ziua Naţională – La mulți ani!

În premieră absolută: Patru militari din cadrul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” vor participa la parada militară de Ziua Națională a Spaniei care se va desfășura la Madrid, miercuri 12 octombrie.

646x404

În fiecare an, pe 12 octombrie, spaniolii se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra cum se cuvine Ziua Naţională a Spaniei (Día de la Hispanidad, Fiesta Nacional de España). La 12 octombrie 1492, Cristofor Columb descoperea America, momentul constituind baza unei legături ce avea să se dezvolte rapid între europeni şi populaţia indigenă din noul teritoriu. De atunci Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând, după trei secole, un mare imperiu care cuprindea America Centrală, precum şi porţiuni din America de Sud şi Mexic.

Secolele XVI şi XVII reprezintă apogeul Imperiului spaniol care, sub conducerea Casei de Habsburg, devine prima putere europeană şi mondială. În perioada 1701-1714, războiul de succesiune la tronul Spaniei marchează finalul dinastiei de Austria şi venirea Bourbonilor, iar în 1873 se instaurează Prima Republică, care durează până în 1875, când este restaurată monarhia, iar Alfonso al XIII-le este proclamat rege al Spaniei. De-a lungul secolului al XIX-lea, Spania a pierdut treptat coloniile sale din America în urma unor mişcări de independenţă, culminând cu Războiul Spaniol-American, în 1898.

– În anul 1931, este instaurată a II-a Republică, iar în 18 iulie 1936, are loc o rebeliune militară şi începutul războiului civil închieat trei ani mai târziu.

– În 1 octombrie 1936, generalul Francisco Franco Bahamonte îşi asumă conducerea statului şi a armatei, acesta fiind începutul unei dictaturi care a durat aproape 40 de ani.

– În anul 1975, odată cu moartea lui Franco, este reinstaurată monarhia şi pe tronul Spaniei urcă regele Juan Carlos I de Bourbon.

– În 1982, Spania este admisă în NATO, iar în 1986 aderă la UE.

– Ziua de 12 octombrie a rămas în istoria Spaniei ca un moment de reper în evoluţia naţiunii. În fiecare an de Ziua Naţională, Forţele Armate oferă o paradă militară la Madrid.

Autor: Vasile Zdrobiș

Sursa foto: rtve.es