Patru medalii pentru olimpicii români la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului 2017

23

Lotul olimpic al României a obţinut cel mai bun rezultat din istoria participării la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO): două medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz, informează Ministerul Educaţiei Naţionale.

Medaliile de aur au fost cucerite de Andrei Sandu (clasa a X-a / Colegiul Naţional din Iaşi) şi Ştefan-Răzvan Bălăucă (clasa a XI-a / Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani). Irina Mălina Strugaru (clasa a XI-a / Colegiul Naţional din Iaşi) a obţinut o medalie de argint, iar George-Valentin Datcu (clasa a X-a / Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti) a fost medaliat cu bronz.

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului este o competiţie în cadrul căreia concurenţii susţin individual o probă teoretică şi una practică. Pentru a încuraja colaborarea între elevii din ţările participante, se organizează echipe internaţionale, care primesc teme de cercetare privind poluarea mediului dintr-o anumită arie geografică şi sarcina de a realiza un proiect cu posibile soluţii pentru ameliorarea problemelor din acea zonă. În această secţiune a concursului, trei elevi români (Irina Mălina Strugaru, Andrei Sandu şi George Valentin Datcu) s-au clasat, cu echipele internaționale din care au făcut parte, pe locurile 1 şi 2. La a XI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului, desfăşurată la Nisa, în perioada 21-30 august, au participat 120 de elevi din 29 de ţări.