Pasajul Basarab a fost deschis traficului auto

66

Şi tramvaiele liniei 34 circulă pe Pasajul Basarab începând de duminică. Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat că tramvaiele liniei 34 vor circula pe traseul actual între Calea Vitan şi Bulevardul Banu Manta, apoi pe un traseu prelungit pe Şoseaua Nicolae Titulescu, Pasajul Basarab, Şoseaua Orhideelor, Bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Timişoara, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Ghencea, până la terminalul „Ghencea”. Pasajul Basarab are 1,9 kilometri şi este cel mai lat pod hobant urban din Europa. Acesta face legătura rutieră şi de tramvai între Bulevardul Nicolae Titulescu – Şoseaua Orhideelor – Podul Grozăveşti – Bulevardul Vasile Milea, respectiv Şoseaua Grozăveşti, întregindu-se astfel inelul principal de circulaţie al Municipiului Bucureşti în partea de nord-vest. Proiectul cuprinde două traversări majore de obstacole, a râului Dâmboviţa peste podul existent lărgit şi a căii ferate în zona Gării de Nord. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) au spus că Pasajul Basarab nu poate fi pus în funcţiune pentru că nu s-a făcut recepţia finală. Aceştia susţin că Primăria Capitalei nu a comunicat

Inspectoratului de Stat în Construcţii încheierea lucrărilor la Pasajul Basarab, deschis sâmbătă pentru vizitare, iar de duminică şi pentru traficul auto, iar recepţia investiţiei este condiţionată de un raport de evaluare tehnică solicitat de ISC proiectantului structurii de rezistenţă a pasajului. În replică, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus: „Să mă mai lase. Să mă mai lase, să citească bine legea . Să mă mai lase cu prostii. Toată viaţa au pus piciorul pe frână să nu se termine absolut nimic. Era cineva inconştient să dea drumul la astea”. Primăria Capitalei a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare.

Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti de renume în domeniu din România şi Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia le-au înaintat către Comisie. „În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare”, arată Primăria Capitalei.

A consemnat, Irina Georgescu Șova – Redactor Occidentul Romanesc