Parohia Ortodoxă Română din Valdemoro (Madrid) și-a sărbătorit hramul

Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” Valdemoro și-a sărbătorit hramul, duminică, 21 octombrie 2018, în ziua de cinstire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni. La acest eveniment a participat Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, se arată într-un comunicat al parohiei.

Sfânta Liturghie Arhierească, cu prilejul hramului, a fost săvârșită în biserica din Valdemoro, în Duminica a 23-a după Rusalii, de un sobor format din Preasfințitul Părinte Episcop Teofil, părintele Olimpiu Marian Pop de la Parohia Ortodoxă Pinto și preotul paroh Dorin Cătălin Sas. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul vocal parohial „Armonia” condus de Alexa Pop, care a înfrumusețat atmosfera de sărbătoare a hramului. Cu acest prilej, s-au împărtășit cu Sfintele Taine mulți credincioși prezenți.

După cuvântul de învățătură rostit de ierarh, preotul paroh a adresat îndătinatele cuvinte de mulțumire tuturor celor implicați în organizarea hramului, amintind că în această zi frumoasă se împlinesc șase ani de la târnosirea locașului de cult. În semn de aleasă prețuire a oferit în dar Preasfințitului Părinte Teofil o icoană bizantină pictată cu chipul Maicii Domnului. Din partea autorităților spaniole au fost prezenți șase consilieri locali, apropiați de comunitatea românească ce rezidă în Valdemoro.

Manifestările legate de această celebrare au continuat și după agapa frățească. Începând cu orele 18:00, în Auditorio Municipal din localitatea San Martín de la Vega (Madrid) s-a organizat a patra ediție a Festivalului Folcloric de Dans și Cântec Românesc „La fântâna Dorului”, promovat de parohie în colaborare cu Asociația „Armonia” și cu sprijinul autorităților locale.

Au participat ansamblurile de dansatori: „Someșul” Rivas-Vaciamadrid, „Plaiuri românești” Alcalá de Henares, „Armonia” și „Mugurașii” (grup de copii), ambele din Valdemoro. S-a remarcat de asemenea prestația deosebită a soliștilor: Macedon Botârlă, Emilia Letca și Florica Badea.

Au fost prezenți PC Pr. Cătălin Panciu, parohul din San Martín de la Vega și PC Pr. Marian Olimpiu Pop, păstorul comunității ortodoxe din Pinto. A fost salutată  prezența domnului Saturnino Catalán Manca, consilier de Educație și Cultură, reprezentant al oficialităților locale, care a oferit o Diplomă de Participare formațiilor și interpreților prezenți la festival. Evenimentul a fost prezentat de Ileana Daniela Moldovan, președinta Asociației Culturale „Armonia” din Valdemoro, fiind dedicat manifestărilor incluse în Anul Centenar 2018.

„Parohia din Valdemoro a luat ființă în anul 2011, cu binecuvântarea  Preasfințitului Părinte Timotei și grija părintelui Dorin Sas, care a săvârșit prima Sfântă Liturghie la sărbătoarea Floriilor din anul respectiv, fiind numit și instalat ca preot paroh în 01 septembrie 2011. Vreme de un an de zile, parohia a funcționat în condiții improprii, într-o hală amenajată pentru slujire în afara orașului, într-o zonă industrială, pentru ca în anul următor, la sărbătoarea Rusaliilor din 2012 să se mute cu chirie în locașul de cult actual, dotat cu iconostas şi toate celelalte obiecte liturgice necesare desfășurării activității de cult în condiţii decente, având şi alte spaţii pentru activităţi catehetice cu copiii, reuniuni, sală de repetiții, etc. Târnosirea localului s-a făcut în 21 octombrie 2012, în ziua hramului, de către chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.” se precizează în comunicat.