O nouă descoperire despre dieta mediteraneană

6

Dieta mediteraneană şi consumul de cafeină ar putea scădea riscul de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă, una dintre principalele cauze ale orbirii, potrivit theguardian.com.

Cercetări anterioare au arătat că dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, nuci, grăsimi sănătoase, peşte, poate aduce beneficii inimii şi scădea riscul de cancer. Însă au fost puţine încercări de a descoperi dacă poate ajuta şi la protecţia contra bolilor grave ale ochilor, spun oamenii de ştiinţă.

Folosindu-se de chestionare, cercetătorii au evaluat dietele a 883 de persoane, cu vârsta între 55 de ani şi peste, în Portugalia. Dintre aceştia, 449 sufereau de degenerescenţă maculară, iar 434 nu aveau această boală.

Dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc mai scăzut cu 35% de a avea DMLV, consumul fructelor în particular fiind foarte benefic.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că un consum mai mare de cafeină pare să aibă legătură cu un risc mai mic de DMLV. Dintre cei care consumau cafeină (adică 78 mg/zi, echivalentul unui shot de espresso) 54% nu aveau DMLV.

Studiul este considerat un pas înainte, însă nu a demonstrat clar că dieta mediteraneană şi consumul de cafeină scad riscul dezvoltării DMLV.

Concluziile au fost prezentate în cadrul unei întâlniri a membrilor Academiei americane de oftalmologie, la Chicago.