O majorare de capital anunţată de o mare bancă spaniolă a tulburat bursele euro­pene

12

bursa europeana

O majorare de capital anunţată de o mare bancă spaniolă a tulburat bursele euro­pene, atrăgând atenţia că sistemul bancar al zonei euro „încă produce îngrijorări majore“.

Titlurile băncilor spaniole au înregistrat duminică, 29 mai, pe burse, scăderi de până la 25% după ce Banco Popular Español, a şaptea instituţie de credit din Spania în funcţie de cota de piaţă, a anunţat o emi­siune de acţiuni de 2,5 mld. euro. Acţiu­nile Banco Popular au plonjat la cel mai scă­zut nivel din ultimii 26 de ani, po­trivit Bloomberg.

Scopul ma­jorării de ca­pital este de a atenua temerile in­ves­titorilor legate de efectele toxice ale cre­di­telor neper­for­mante din porto­fo­liul băncii. Banco Popular este una dintre cele mai slabe dintre băncile mari spaniole, scrie The Wall Street Journal.

Creditorul intenţionează să vândă acţiunile la un preţ mai mic decât cel nominal (discounted shares) către investitorii deja existenţi. Banca va emite aproximativ două miliarde de acţiuni la preţul de 1,25 de euro pe unitate.

Miercuri, 25 mai, ac­ţiu­nile Banco Popular au închis şedinţa de tran­zac­ţio­nare la 2,36 de euro pe unitate.

„Îngrijorări privind riscurile creditelor, lipsa de active cu o calitate credibilă, pro­bleme legate de randament şi lipsa rezervelor, toate acestea sunt de natură să-i deprime pe cei cu expunere la bănci“, a spus analistul.

Lui Atif Latif, director de tranzacţionări la Guardian Stockbrokers, majorarea de ca­pi­tal îi su­gerează că băncile din zona euro „încă produc îngrijorări majore“, scrie Reuters.

Firma germană de investiţii Allianz, care deţine 3,3% din acţiunile Banco Popular, s-a angajat să participe la majorarea de capital pentru a-şi menţine participaţia.

În 2011, Banco Popular a cumpărat banca regională spaniolă Banco Pastor, care nu a reuşit să treacă testele de stres europene. Achiziţia a pus presiuni pe situaţia financiară a Banco Popular, care a trebuit să strângă capital de 2,5 miliarde de euro pentru a evita un bailout finanţat de stat.

Odată cu acţiunile Banco Popular au scăzut şi titlurile băncilor spaniole Banco de Sabadell, Bankia şi Caixabank. Pe traiectorii negative au intrat şi acţiunile băncilor italiene UBI şi Banco Popolare.
Joi, 26 mai, nu a fost o zi bună nici pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole, care au scăzut în condiţiile în care investitorii au pus sub semnul îndoielii sustenabilitatea unui avans care a împins yieldul titlurilor cu scadenţa la zece ani la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni. Investitorii sunt mai prudenţi doarece luna viitoare va aduce referendumul privind Brexitul, alegeri spaniole şi o posibilă majorare a dobânzilor de politică monetară în SUA.