„Nu uita că ești român!” – Un eveniment cultural în Comunitatea Valenciană, Spania

164

Duminică, 26 mai 2024, în localitatea Puerto de Sagunto, a avut loc prima ediție a Festivalului de cântece și obiceiuri „Nu uita că ești român!”. Sub binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Timotei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a reușit să aducă împreună nouă din cele 10 parohii ale Protopopiatului de Castellón, transformând o după-amiază obișnuită într-un adevărat festin cultural și emoțional.

Într-o lume în care globalizarea și modernitatea tind să estompeze identitățile naționale, acest festival a reprezentat un prilej rar și prețios de a reafirma valorile tradiționale românești, de a celebra cultura noastră bogată și diversă. Participanții, îmbrăcați în costume populare autentice, au adus un omagiu trecutului nostru, dar și un mesaj puternic pentru viitor: identitatea românească este vie și merită să fie păstrată și transmisă generațiilor următoare.

Deschiderea festivalului cu intonarea imnurilor României și Spaniei a fost un moment de mare simbolism, amintind de legătura strânsă dintre cele două țări și de comunitatea puternică de români din Spania. Cuvintele Părintelui Protoiereu Aurelian Stoica, care a subliniat importanța unității și părtășiei, au rezonat profund în inimile celor prezenți. Acest eveniment nu a fost doar o sărbătoare a tradițiilor, ci și o reafirmare a identității și solidarității românești într-o țară de adopție.

Festivalul a fost o paradă a talentului și creativității. Grupuri de dansatori, soliști vocali și instrumentaliști au prezentat un spectacol variat, cuprinzând hore, dansuri populare și momente de virtuozitate la nai, orgă, clarinet și ceteră. Fiecare parohie a adus ceva unic, reflectând diversitatea etno-geografică a României. Această diversitate, prezentată într-un context de unitate și respect reciproc, a fost poate cea mai valoroasă lecție a festivalului.

Audiența, cuprinsă de entuziasm și emoție, a participat activ, cântând și dansând alături de artiști. Această interacțiune a transformat festivalul într-o veritabilă trăire folclorică autentică, un colț de Românie în inima Spaniei. Evenimentul a demonstrat că tradițiile noastre nu sunt relicve ale trecutului, ci surse vii de bucurie și identitate.

În cuvântul său de încheiere, Părintele Protoiereu Aurelian a mulțumit tuturor celor implicați și a invitat participanții la o agapă, oferind un moment de comuniune și degustare de mâncăruri românești. Această încheiere, marcată de ospitalitate și bunătate, a subliniat încă o dată valorile care ne definesc ca națiune.

Festivalul „Nu uita că ești român!” a fost mai mult decât un simplu eveniment cultural; a fost un manifest al identității românești în diaspora. A arătat că, indiferent de locul în care ne aflăm, spiritul românesc poate fi păstrat viu și vibrant. Într-o lume aflată în continuă schimbare, asemenea inițiative sunt esențiale pentru a ne aminti cine suntem și de unde venim.

Acest festival ne-a reamintit tuturor că tradițiile noastre sunt o parte esențială a identității noastre și că avem datoria de a le păstra și de a le transmite mai departe. În final, nu putem decât să așteptăm cu nerăbdare edițiile viitoare, convinși fiind că „Nu uita că ești român!” va deveni un reper cultural de referință pentru românii din diaspora.

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: Pr. Dr. Vasile Pop (Consilier eparhial, Sectorul Învățământ teologic și activități cu tinerii)