Nouriel Roubini: Spania va avea nevoie de salvare financiară

Nimeni nu poate să pretindă să știe dacă Spania este nelichidă sau insolventă fără a măsura dimensiunile găurii negre reprezentate de sectorul bancar spaniol, se arată într-un editorial scris de  Nouriel Roubini și Megan Greene, președintele, respectiv directorul pe Europa al Roubini Global Economics, editorial publicat în „Financial Times”. Pe măsură ce economia spaniolă se contractă puternic iar rata șomajului crește rapid, era inevitabil ca guvernul să intervină să salveze băncile. Însă, Roubini consideră că acest lucru reprezintă doar o parte a problemei. Fără creștere economică, Spania însăși va avea nevoie de salvare financiară.
Autorii editorialului observă că, în Spania, calitatea activelor bancare își continuă căderea liberă, fapt care va duce la nevoia unei recapitalizări a sectorului bancar în valoare de între 100 de miliarde de euro și 250 de miliarde de euro pentru a menține o cotă de 9% de capital de rangul I, rata minimă stipulată de Autoritatea Bancară Europeană. Totodată, există îngrijorări cu privire la capacitatea și disponibilitatea băncilor spaniole de a susține situația financiară a statului spaniol, în special în condițiile retrogradării de rating și retragerii de depozite.
Cum Germania, dar și autoritățile spaniole se opun ca ajutorul financiar pentru băncile spaniole să fie efectuat prin injecții directe de capital din partea fondurilor de salvare ale UE, Roubini consideră că salvarea sectorului bancar spaniol se va face pe banii contribuabililor spanioli, fapt care va împovăra enorm situația financiară a Spaniei.
Situația Spaniei este extrem de similară cu cea a Irlandei în 2009 și 2010, consideră autorii, iar ciclul austeritate-recesiune este, la rândul său, similar cu procesul care a alimentat contracția economiilor Greciei și Portugaliei. Și, cu toate acestea, UE pare să fie dispusă să repete în cazul Spaniei greșelile făcute în aceste țări. Problema este că, dacă în cazul Greciei, Portugaliei și Irlandei, UE și-ar mai permite un fond de salvare financiară, în cazul Spaniei oficialii europeni au doar o singură șansă, avertizează Roubini și Greene.
Crearea unui fond special de salvare financiară a Spaniei ar putea amâna deznodământul, însă situația nu se va îmbunătăți decât în cazul în care aceste fonduri ar fi folosite pentru a genera creștere economică, susțin autorii. Mai mult, Roubini și Greene susțin că, având în vedere că toți indicatorii economici arată că Spania se adâncește și mai mult în recesiune, o redresare economică a țării va implica o schimbare la vârful politicii economice europene:  relaxare monetară din partea BCE, un euro mai slab, măsuri de stimulare fiscală în cadrul economiilor centrale ale zonei euro, reducerea austerității în țările periferice, mai multe tampoane financiare internaționale și emiterea de obligațiuni comune.
Însă șansele ca aceste măsuri să fie implementate în timp util de către liderii europeni sunt minime, fapt care pecetluiește soarta zonei euro, conform autorilor acestui editorial.