Legea care stabilește dreptul cetățenilor europeni la rezidență

44

Regulamentul care stabilește condițiile privind rezidența pentru perioade mai mari de 3 luni a fost publicat pe data de 10 iulie 2012, în Monitorul Oficial al Spaniei („Boletin Oficial del Estado”). Guvernul a aprobat pe 9 iulie normele de aplicare ale articolului 7 din Legea 240/2007, din 16 februarie, cu privire la intrarea, libera circulație și rezidență în Spania a cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene și altor state membre ale Acordului privind Spațiul Economic European. Spania specifică astfel, în mod clar, condițiile prin care un cetățean comunitar european poate să aibă rezidență în Spania pentru o perioadă mai mare de 3 luni. Noutatea principală este că de acum înainte rezidența nu va mai fi acordată necondiționat și implicit cetățenii comunitari nu vor mai primi acces gratuit și necondiționat la serviciile medicale publice. De altfel, se înțelege din noua normativă că în cazul în care cetățenii europeni nu prezintă documentele necesare nu vor primi Certificatul Comunitar – „foaia verde” care înseamnă înregistrarea rezidenței în Spania. Noul document stabilește normele de aplicare în Spania a prevederilor articolului 7 din directiva 38/2004 privind circulația cetățenilor comunitari. Articolul respectiv din legea europeană precizează că orice cetățean comunitar are dreptul să se stabilească pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru o perioadă mai mare de 3 lui doar dacă:

 • este angajat cu contract sau persoană fizică autorizata sau,
 • dacă deține pentru el și familia lui resurse financiare suficiente ca să nu ajungă o cheltuială pentru sistemul de asistență socială precum și o asigurare de sănătate care să acopere toate riscurile sanitare, sau
 • dacă se află la studii și deține o asigurare de sănătate.

În prima parte a Ordinului PRE/1490/2012, din 9 iulie al guvernului spaniol se specifică faptul că legea 240 din 2007 nu a inclus și articolul 7 din Directiva 2004/38 a Comisiei Europene și că din această cauză Spania a pierdut foarte mulți bani în ultimii ani. Guvernul spaniol a spus încă din luna aprilie că scopul legii este să reducă accesul străinilor la serviciile sanitare gratuite în cazul în care aceștia nu au dreptul să le solicite. Ministrul Sănătății, Ana Mato, a specificat atunci că străinii au produs sistemului sanitar un prejudiciu de 1 miliard într-un an, potrivit unor date întocmite de Curtea de Conturi. Campania de promovare a legii care era însoțită și de dure măsuri de austeritate bugetară a fost „îmbogățită” și de referiri directe la cetățeni români care ar folosi în România cardul sanitar spaniol și ar produce un grav prejudiciu Spaniei. Declarațiile cu pricina au fost făcute de ministrul regional de Sănătate din Castilla La Mancha. De la aprobarea legii privind sustenabilitatea sistemului sanitar din Spania, în aprilie, au trecut aproape 3 luni, timp în care cetățenii comunitari, inclusiv românii, au fost nevoiți să aștepte deblocarea procedurii de eliberare a certificatului comunitar. În multe regiuni din Spania nu au mai fost eliberate certificate sau au fost amânate, în timp ce în altele se solicitau diverse documente, fără să existe o regulă generală la nivel național. De acum înainte se stabilește în mod clar situația legală a cetățenilor comunitari, iar procedura va fi mult mai complexă pentru că sunt cazuri diferite și alte tipuri de documente care trebuie prezentate.

Noutățile prevăzute de normativă spaniolă (Ordinul PRE/1490/2012 din 9 iulie)

 • CINE ARE DREPTUL SĂ LOCUIASCĂ ÎN SPANIA MAI MULT DE 3 LUNI

Cetățenii comunitari au dreptul să se stabilească legal în Spania pentru o perioadă mai mare de 3 luni dacă îndeplinesc cerințele articolului 7 care prevede deținerea unui contract sau a unei asigurări de sănătate.

 • ÎNSCRIEREA ÎN REGISTRUL CENTRAL AL STRĂINILOR – CERTIFICADO COMUNITARIO

Articolul 2 din Ordinul PRE/1490/2012 publicat în 10 iulie de BOE stabilește următoarele norme privind înscrierea cetățenilor comunitari:

 • Solicitările de înscriere (pentru obținerea certificatului comunitar – FOAIA VERDE sau CARDUL VERDE) se vor prezenta ca și până acum la Oficina de Extranjeria din provincia de rezidență sau la Comisaria de Policia din zonă.
 • Dacă nu se îndeplinesc cerințele stabilite de lege persoana interesată poate să aducă documentele care lipsesc în următoarele 10 zile. În caz contrar va fi respinsă cererea de înregistrare ca rezident comunitar. Respingerea solicitării se va face în scris și poate fi contestată în justiție.
 • Certificatul comunitar va fi emis imediat după constatarea îndeplinirii cerințelor legale. În certificatul comunitar se va specifica numele, naționalitatea, domiciliul, numărul de identitate a străinului NIE și data înregistrării.

ELEVII ȘI STUDENȚII

Cei care studiază în Spania, inclusiv cursuri de formare profesională, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • certificatul de înmatriculare (matricula)
 • asigurarea de sănătate sau card european de sănătate
 • declarație pe propria răspundere că deține resurse suficiente și el și familia sa ca să nu ajungă o cheltuiala pentru asistența socială din Spania.

Cei care participă în cadrul programelor Uniunii Europene privind schimbul de elevi și studenți sunt considerați că îndeplinesc condițiile de mai sus.

MEMBRII DE FAMILIE

Membrii familiei unei cetățean comunitar (soția, soțul, copii până la 21 de ani și cei peste această vârstă care se află în grijă) au dreptul să solicite rezidență în Spania îndeplinind condițiile stabilite de lege.

 • În cazul studenților comunitari copii peste 21 de ani, aflați în grijă, nu pot primi rezidență comunitară pe această cale.
 • Membrii familiei unui cetățean comunitar care nu au naționalitate a unui stat membru al UE trebuie să solicite un card de rezidență ca membru de familie („tarjeta de residencia de familiar de ciudadano de la Union”)
 • Noul regulament se aplică retroactiv pentru solicitările prezentate din 24 aprilie 2012 și intră în vigoare din 11 iulie, la o zi după publicarea în Monitorul Oficial din Spania (BOE).