Navarra: 23 de răniți la Festivalul de la Pamplona

38

369

An de an, începând din secolul al XIII-lea, în Pamplona, în capitala nordicei provincii spaniole Navarra, un festival dedicat patronului spiritual San Fermin, atrage nenumărați participanți de pe tot cuprinsul Spaniei și din întreaga lume. Numai în acest an, la sărbătoarea care se ține invariabil între 7 și 14 iulie, au fost înregistrați peste un milion de turiști.

Atracția principală de la Pamplona o constituie cursele matinale pe străzile orașului – în fiecare dintre cele șapte zile – în care sute sau chiar mii de amatori de senzații extreme se lasă urmăriți pe străzi de către tauri înfuriați. Unul din factorii determinanți de popularitate ale acestei bizare și, pentru mulți, barbare tradiții l-a constituit romanul „Fiesta” sau „Soarele mai și răsare” al lui Ernest Hemingway, scris în 1926, a cărui acțiune se derula pe fundalul acestei sărbători.

Puțină lume, însă, își mai bate astăzi capul cu identificarea originii religioase a acestei manifestări, care s-a estompat în favoarea dimensiunii de „sport” extrem. Rădăcinile fiestei se extrag, potrivit unora dintre sinaxarele catolice, de la martiriul din anul 297 al episcopului Fermin, care, pentru nelepădarea de credința sa creștină, a fost omorât de păgâni prin legare de tauri de către aceștia pe străzile anticei Pamplone.

În preludiul cursei, înainte de deschiderea porților pentru năvala taurilor asupra participanților – cursa are loc întotdeauna la ora 8 dimineața și taurii sunt întotdeauna în număr de șase – „concurenții” îl invocă pe Sfântul Fermin, de trei ori cu aceeași incantație, rugându-se la acesta să le dea putere să scape de tauri și, în general, să-i binecuvânteze.

Nu toți participanții scapă cu bine din această încercare. În ultimii 100 de ani s-au consemnat 14 decese în rândul celor care s-au înfruntat cu taurii. Anul acesta s-au înregistrat din nou zeci de răniți, dintre care în penultima zi a serbărilor, 23. Un spaniol de 19 ani și un irlandez de 28 de ani sunt în stare critică la spitalul din Pamplona. Pe 14 iulie, în ultima zi a fiestei de la Pamplona, încă 5 oameni au fost răniți, între care o femeie de 23 de ani din Australia, foarte grav, toracele fiindu-i perforat de coarnele unui masiv taur.