Națiunea ecologică: lumea virtuală de mâine?

Literatura SF a anilor de dinaintea secolului 21 a propus omenirii multe concepte îndrăznețe, iar unele dintre ele au devenit realitate într-un timp destul de scurt. Sigur, suntem departe de a ne teleporta dintr-un loc în altul într-o fracțiune de secundă, dar dacă ne uităm la tehnologia care ne înconjoară și ne schimbă viața de la o zi la alta putem afirma că viitorul se întâmplă în prezent.

Evoluția lumii virtuale, care a luat avânt odată cu apariția internetului și a modalităților din ce în ce mai diversificate de conexiune, a deschis calea multor inițiative și teorii avangardiste. Am parcurs un drum rapid de la jocurile video la realitatea virtuală, de la a folosi diverse dispozitive (precum calculatorul sau telefonul mobil) – doar pentru funcția lor de bază – la a le considera instrumente fără de care viața noastră prezentă nu s-ar putea desfășura. La fel de rapid s-au născut și teoriile care susțin că am devenit prea dependenți de lumea online și de gadget-urile din ce în ce mai diversificate și mai inteligente, iar umanitatea noastră ar avea de suferit din această cauză.

Progresul este o aventură fascinantă, cu avantaje certe. Este alegerea noastră cât de mult îmbrățișăm din el: dacă ne alăturăm total curentului în continuă mișcare sau dacă îl refuzăm și preferăm să trăim off grid (în afara sistemului, așa cum fac anumite comunități). Dar dacă aveți un telefon inteligent în mână sau în buzunar, cu o conexiune rapidă la internet și o rețea de cunoștințe cu care păstrați legătura online, dacă facei tranzacții bancare cu ajutorul online-ului sau dacă folosiți aplicații care vă ajută viața zilnică, sunteți, deja, de partea progresului. Care ar fi pasul următor?

Profesorul Zhai Shanying, președinte al Puhua Commercial Group din China, a lansat recent o teorie interesantă, bazată pe argumentul că civilizația internetului a produs o schimbare semnificativă în relația dintre existența noastră fizică (sub forma trupului) și cea spirituală. Astfel, comportamentul uman, pilonii care ne ghidează conduita sunt supuși unei noi forme de evoluție ghidate de ideologia lumii virtuale. ”Teoria națiunii ecologice” dezvoltată de profesorul chinez se bazează pe o analiză amănunțită a istoriei economice a umanității și a dezvoltării tehnologice. Concluzia acestei extinse cercetări a fost că legile convenționale ale supraviețuirii și dezvoltării vor fi depășite în totalitate și surclasate de o viață online, paralelă celei reale, care va juca un rol din ce în ce mai semnificativ în viitorul umanității.

”Ideologia și felul în care oamenii vor trăi online și vor supraviețui offline vor evolua într-o comunitate virtuală, o națiune ecologică, un spațiu virtual în care oamenii vor trăi spiritual independent de existența lor fizică, unde nu vor exista granițe, ci doar reguli specifice fiecărei astfel de organizări. Legile unui astfel de regat virtual vor fi diferite de cele ale vieții reale, iar nevoile spirituale ale oamenilor vor fi satisfăcute în acest cadru. Ei vor fi cetățeni digitali ai unei națiuni ecologice; vor utiliza instrumente și metode inteligente pentru a face orice – a dezvolta relații comerciale, proiecte, a genera plus valoare, productivitate și venituri. În istoria umanității, sursele productive, generatoare de venit, au fost, pe rând, pământul, industriile, capitalul, finanțele; acum este era în care tehnologia și ecologia vor genera profit și vor susține o economie ideală dependentă de sprijinul maselor”, susține teoria amintită.

L-am invitat pe profesorul Zhai Shanying să ne răspundă câtorva întrebări legate de teoria pe care a lansat-o recent și care, deja, este aplicată în China. Astfel, am aflat că acolo sunt sute de mii de oameni care testează această teorie, grupați în comunități mai mici sau mai mari. Dacă se va extinde la nivel mondial, ”națiunea ecologică” ar putea transcende granițele geografice, culturale sau religioase, adunând laolaltă oameni motivați de aceleași idealuri sau crezuri.

OR: Cum a fost primită teoria dumneavoastră în China?

Zhai Shanying: Potrivit statisticilor de anul trecut, chinezii petrec, în medie, cel puțin trei ore și jumătate pe internet. În mediul urban, această cifră crește la șase – opt ore pe zi. Asta înseamnă că, în China, oamenii își petrec o mare parte din viață online. Excluzând orele dedicate muncii și somnului, cu toții sunt dornici să își petreacă timpul în lumea virtuală, unde pot face orice – cumpărături, discuții, jocuri, leagă prietenii etc. Teoria propusă este nouă doar pentru că nimeni nu a formulat-o încă, dar premisele sale existau demult. Astfel, colegii mei au acceptat-o cu ușurință, mai ales că mulți dintre ei sunt tineri.

OR: În ce fel diferă lumea virtuală a națiunii ecologice de alte experiențe virtuale deja accesate de utilizatorii internetului (cum ar fi jocurile online)?

Zhai Shanying: Oamenii au și alte nevoie în afară de a juca jocuri virtuale, spre exemplu. Vor să interacționeze cu alți pasionați de același joc ori să cumpere produse generate de acel joc. Vor să treacă dincolo de amuzamentul sau bucuria acelui joc. Pentru a satisface toate aceste dorințe, este nevoie de un alt cadru, adică cel al unei ”națiuni” (în sensul de comunitate – n.a.). Totodată, un joc online este creat de o persoană reală, care se bazează pe reguli ale lumii reale. Câștigurile de pe urma sa merg înspre compania care deține drepturile asupra jocului. Într-o națiune ecologică, beneficiile ar fi alocate cetățenilor ei. Chiar dacă există un inițiator (deținător) al națiunii, venitul generat de comunitate revine și membrilor acesteia. Explicația este simplă: națiunea ecologică se bazează pe reguli fundamentale, și anume a fi corect, transparent, democratic și a distribui în funcție de aportul adus.

Națiunea ecologică este un concept exclusiv virtual. ”În viitorul apropiat, urmașii noștri vor trăi în lumea reală și cea online, în același timp. Corpul va viețui în lumea reală, iar spiritul, mintea vor trăi în cea virtuală, dar ambele vor reprezenta aceeași persoană, nu vom avea avataruri sau aliasuri. Așa cum în viața reală ne identificăm cu ajutorul unui act de identitate, în cea virtuală, tehnologia ne va înregistra și reține amprenta, dezvăluindu-ne identitatea în fața celorlalți. Vom folosi monedă virtuală, dar probabil viitorul ne va permite să tranzacționăm moneda reală cu cea virtuală și viceversa”, mai consideră autorul teoriei.

Dar cum anume va beneficia acest concept al națiunii ecologice planetei pe care trăim și al cărei mediu este amenințat de însăși dezvoltarea societății umane? Președintele Puhua Commercial Group susține că lumea online va fi mai transparentă, mai eficientă și mai deschisă, iar prin aceasta ne va permite să atingem obiective sau visuri ce păreau imposibil de îndeplinit în viața reală (unde adeseori ne lovim de limitări și prejudecăți ce pornesc de la statutul social, familie, educație, etnie etc.). ”Lumea virtuală este locul unde cineva poate trăi mai multe vieți în timpul vieții sale,” susține profesorul. Distribuția transparentă și corectă a veniturilor va permite achiziția unor bunuri (în viața reală) care vor îmbunătăți existența. În acest fel, consideră autorul teoriei, amprenta fiecărui om asupra mediului se va modifica, schimbarea fiind benefică pentru planetă.

Latura comercială a unei națiuni ecologice este, probabil, cel mai ușor de înțeles și aplicat de la bun început. Dacă până la asumarea unor principii de înaltă valoare și aplicarea lor în viața reală drumul poate fi mai lung, când vine vorba de aspectul economic lucrurile se tranșează mai repede și mai direct. O națiune creată de un actor al unei piețe economice va genera profit pentru acesta și comunitatea creată de el. Pot apărea producători care să se adreseze exclusiv unei piețe online a unei (sau unor) națiuni ecologice, dezvoltând produse dedicate acestui mediu. ”În viitor, considerăm că vor exista două categorii de oameni. O categorie vor fi cei care vor dori să își ducă existența în lumea fizică, reală (pentru aceștia, viața online este doar un hobby, nu va deveni niciodată un motor al existenței) și care vor fi independenți. A doua categorie va fi formată din cei atașați vieții online, care iubesc existența ca grup. Aceștia au nevoie de existența virtuală pentru că, de cele mai multe ori, sunt însingurați în viața reală. Aceste două categorii vor exista oricum, indiferent de apariția națiunilor ecologice,” consideră Zhai Shanying.

O națiune ecologică va fi creată de la bun început pentru a satisface nevoile unui grup anume, în mod țintit; scopul și activitățile vor fi mai ușor de organizat și administrat sub această formă. Pentru că aceste grupuri online se construiesc vertical, ele își vor decide ”suveranitatea”, tipul de relaționare, structurile interne, adică își vor crea propria filosofie de existență a societății lor virtuale. Potrivit autorului teoriei, termenul de ”ecologic” se referă la faptul că acea societate operează organic, pentru ca oamenii să își trăiască viața spirituală în condiții adecvate și corecte față de toți.

”O lume utopică”, ar putea spune unii, dar dacă acesta este următorul pas spre care să ne îndreptăm? În fond, dorința de a crea o societate perfectă este veche de milenii. Fundamentele social-democrației, spre exemplu, își trag seva din astfel de concepte utopice. Să ne amintim de ”Republica” lui Platon, unde filosoful grec propune o organizare bazată pe egalitarism în toate formele sale (justiție, economie, administrare, guvernare etc.). Ori de opera ”Utopia” semnată de Thomas More în secolul al XVI-lea: deși ficțiune, cu puternice accente satirice, aceasta imaginează o societate axată pe principii benefice prin excelență membrilor săi și umanității. Ar fi prea ”utopic” să ne imaginăm o asemenea societate creată în lumea virtuală sau, de fapt, acela ar fi locul unde utopia poate fi cu adevărat realizabilă? Ori vor spune criticii că acest concept nu face decât să aducă principiile social-democrației inspirate din Revoluția Franceză în mediul virtual? Cu siguranță nu va dura mult timp până vom afla acest lucru.

Autor: Camelia Jula

Foto: BON Cloud