Murcia: Amintiri de vacanță – Pe urmele poetului Mihai Eminescu

10

arc 2 [640x480]

Amintiri de neuitat            

Prin Programul anual Tabăra  ARC 2014, organizat de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni care s-a desfăşurat în perioada 23 iunie – 18 august 2014  la Sulina,  județul Tulcea, în serii de câte şapte zile, am pornit pe urmele marelui nostru poet național Mihai Eminescu prin crearea unor poezii inspirate din tematica eminesciană și prin participarea cu acestea la Concursul Mihai Eminescu al  DPRRP. Astfel, doi dintre elevii înscriși la Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și participanți la acest concurs, au beneficiat gratuit de câte un loc în această tabără din Delta Dunării.

În cadrul programului au fost incluse activităţi culturale (jurnalism, limba română, istorie, geografie, muzică), sportive ( fotbal, baschet, volei, tenis de masă, concurs de tir) şi educative (origami, orientare turistică, ,,căutare de comori”), urmărindu-se facilitarea comunicării în limba română a tinerilor de etnie română din ţările vecine şi din emigraţia recentă, împărtăşirea propriilor experienţe şi stabilirea unor contacte interpersonale între tinerii români de pretutindeni. Activitățile au fost coordonate de profesori extraordinari cu o îndelungata experiență la Palatul Național al Copiilor din București și din Tulcea.

Din Spania, la Tabăra ARC organizată de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni au paticipat elevii: Iuliana Georgiana Zmău, actual elevă în clasa a XI-a și Cosmin Marian Păduraru, acum elev în clasa a IX-a,  care au beneficiat de un sejur gratuit, în perioada 11 – 18 august 2014, la Sulina, județul Tulcea. Poeziile lor au fost premiate astfel:

Georgiana Iuliana Zmău – Premiul al II-lea – Categoria II – Clasele IX–XII – Secţiunea I – Poezie

Cosmin Marian Păduraru  –  Premiul al III-lea – Categoria I – Clasele I–VIII – Secţiunea I – Poezie.

Elevii au participat la toate cursurile și consursurile organizate în cadrul taberei unde au câștigat numeroase diplome și premii.

Programul „ARC” a reuşit să marcheze interesul special pe care România îl acordă promovării în rândul tinerilor români din afara graniţelor a conştiinţei naţionale româneşti şi a unei relaţii apropiate a acestora cu statul român, reunind în fiecare an peste 2000 de elevi, tineri, studenţi şi profesori însoţitori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani: Republica Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, Ucraina (regiunea Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia), Ungaria, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, dar şi din ţări precum Italia, Spania, Grecia, Cipru, Canada, Orientul Mijlociu, Africa.

Programul de tabere de vară  ARC se adresează copiilor şi tinerilor români de peste hotare care îşi asumă în mod liber identitatea culturală românească – persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României. Scopul acestui program îl reprezintă conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală română; aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, promovarea educaţiei în limba română; dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română şi mijlocirea contactului între etnicii români din diferite ţări; posibilitatea de a intra în contact cu realităţile României, accesul la valorile patrimoniului cultural românesc şi promovarea imaginii României şi a românilor.

***

Impresii de vacanță

Ionel Luminița, profesor de limba și literatura română, Școala Românească din Cipru: “A fost o săptămână care a trecut fără să o simțim, săptămână în care am adunat o oboseală atât de plăcută încât am fi gata oricând s-o luăm de la capăt. Atât elevii, cât și profesorii au trăit experiențe de neuitat, au cunoscut oameni cu inima deschisă și au legat prietenii trainice. A fost o săptămnână în care inimile tuturor au bătut românește, în care am gândit, am vorbit, am cântat, am dansat și am mâncat românește. Deși au fost puțini, elevii români din Cipru au venit cu multe diplome, activitatea lor fiind recompensata cu numeroase premii (jurnalism, volei, tir cu pușca, căutare de comori, orientare).”

Ionel Vlad Ștefan, elev / Cipru: ,,Mi-a plăcut foarte mult în Tabăra Sulina.Mi-au plăcut toate activitățile la care am luat parte, dar in special atelierul de jurnalism și atelierul de tir cu pușca, unde, de altfel, am obținut și premii. Au fost activitați inedite, extraordinar de frumoase. A fost totul atat de plăcut deoarece am participat pentru prima oară în viață la astfel de activități. Frumoase erau și serile de discotecă pe plajă! Mâncarea din tabără a fost foarte gustoasă, în special peștele. Ne-am făcut prieteni noi pe care sperăm sa-i revedem vara următoare. A fost o vacanță de neuitat! Mi-aș dori oricând să mă reîntorc la Sulina!”

Alina Chiriac-Ivașcu, jurnalist Republica Moldova,,Mă bucur pentru acesti copii, atât din Moldova, cât și din Spania, Cipru, Italia, Canada care au avut frumoasa ocazie să vină la Sulina (România) și să vorbească nestingheriți limba română, să gândească și să simtă românește. I-aș îndemna și pe cei mici, dar și pe părinții și profesorii lor, să citească și să-i descopere, redescopere și de-acum încolo pe Eminescu, Blaga, Topârceanu, Grigore Vieru, toți cei care au trudit la zidirea Limbii Române. Sunt fericită că am cunoscut atâția oameni frumoși care simt ca si mine.  Cu drag, din  Chișinău, Republica Moldova – Alina Chiriac-Ivașcu, jurnalist Radio Moldova”

Cosmin Marian Păduraru, elev (Spania),, Am venit în Tabăra de la Sulina pentru prima dată. A fost interesant, am trăit momente frumoase și mi-am făcut prieteni noi.  Aș vrea să mai revin!”

Iuliana Georgiana Zmău, elev (Spania): ,,Am primit locul în această tabără datorită participării la Concursul Mihai Eminescu. M-am distrat foarte bine, mi-am făcut mulți prieteni și am învățat să iubesc Țara mea și Limba strămoșilor noștri. Mi-aș dori tare mult să mă mai întorc la Sulina! Nu voi uita niciodată timpul petrecut alături de prieteni, de profesori, de organizatori și de doamna mea profesoară de Limba română! Mulțumesc DPRP pentru această șansă! M-am simțit norocoasă!”

Ionela Dojană, profesor LCCR, San Pedro del Pinatar, Spania:  ,,Am venit în Tabăra de la Sulina cu doi elevi înscriși la cursul de Limbă, Cultură și civilizație Românească:  Cosmin Marian Păduraru și Iuliana Georgiana Zmău, locurile fiindu-ne oferite de către DPRP în urma participării și câștigării unor premii de către copii la Concursul Mihai Emiescu. Consider că timpul petrecut în tabăra de la Sulina a reprezentat un câștig enorm pentru toți copiii participanți. Mă refer la bogăția achiziționată și trăită de către aceștia în ceea ce privește filonul strămoșesc. Trăind departe de Țară, unii dintre ei fiind plecați de la vârste fragede din România, alături de familie, alții chiar născuți în țara de adopție și neluând contact  cu peisajele și viața din României, acești copii participanți au avut ocazia să vorbească, să trăiască și să se bucure, să comunice  în limba română, să poată vedea o parte din Delta Dunării și multe alte locuri frumase ale României. Și eu mă bucur în urma acestei experiențe pentru că am revăzut țara, am reușit să-mi aduc doi dintre elevii mei în România, aceștia mărturisindu-mi la întoarcere că iubesc România și că ar dori să revină cât mai curând Acasă! În același timp, mă bucur că am cunoscut persoane deosebite, inimoase, ne-am făcut prieteni noi cu care sperăm să păstrăm legătura și să avem o colaborare frumoasă! Organiatorii au oferit elevilor o paletă diversă de ateliere la care aceștia au participat, fiind recompensați cu diplome și premii la seara festivă de închidere a taberei.”

arc 3 [640x480] arc 4 [640x480] arc 5 [640x480] arc 7 [640x480] arc 8 [640x480] arc 9 [640x480] arc 10 [640x480] arc 11 [640x480]

 

Iuliana Georgiana Zmău [640x480]

 

FOTO: Zmău Iuliana Georgiana

 

Aș fi dorit…

De Zmău Iuliana Georgiana

Aș fi dorit să fie acea pasăre

Care dormea în cuibul său,

Căreia pană cu pană i-a dat viață

Cu seninătate, tandrețe și speranță.

 

Aș fi dorit Luceafărul să fiu

Ce calea-ți lumina pe viu,

Să fiu acea divină prințesă, Ea

Pentru care dată inima-ți era.

 

Aș fi vrut să fiu acel suav ram

Care să-ți fi bătut lin în geam,

Spunând cu glasu-i blând, în noaptea înstelată,

Că inima ta cu a mea băteau laolaltă.

 

Aș fi vrut să fiu acel codru

Unde veșnic căutai inspirația

Și marea, și vântul, și valurile

Pe unde călătorea inima ta, dorule…

 

Aș fi dorit să fiu acea scrisoare-n care

Cu litere de aur-i fiecare cuvânt scris…

Aș fi vrut să devin fiecare imagine

Fiecare amintire, fiecare suspin zis…

 

Aș fi dorit să fiu acel falnic tei

Sub care te odihneai de anii grei…

Aș fi vrut să-ți dau mereu umbră

Ca tu să cauți alintarea-mi blândă….

 

Și, dacă aș mai avea un singur dor,

Ți-aș cere veșnic să rămân lângă tine

Ca aminte-ntodeauna să-ți aduci de zor

De cea care nu te va uita niciodată, de mine…

 

 Quisiera…

 (Zmău Iuliana Georgiana)

Quisiera ser ese pájaro

Que dormía a la luz de la luna

Al que pluma a pluma diste vida

Con infinita serenidad y ternura…

 

Quisiera ser el Lucero

Iluminar tu arduco camino

Ser esa hermosa princesa

Que mantenga tu corazón en vilo…

 

Quisiera ser esa rama

Que acariciaba tus empañados vidrios

Y susurrarte en la noche estrellada

Que mi corazón duerme contigo…

 

Quisiera ser ese bosque

Donde acudía tu inspiración,

El mar, el viento, las olas

Por donde viajaba tu corazón…

 

Quisiera ser esa carta

Cada verso que quedó escrito

Quisiera ser cada imagen

Cada recuerdo, cada suspiro…

 

Quisiera ser aquel tilo

Que te refugiaba de los timepos grises,

Quisiera que entre mis brazos

Volvieses a acurrucarte…

 

Y si me queda un último deseo

Pediré volver a encontrarte

Para que así siempre recuerdes

Que jamás podré olvidarte…

Categoria II – Clasele IX–XII

Secţiunea I – Poezie

leva: Zmău Iuliana Georgiana

Clasa a XI-a, I.E.S. Dos Mares

San Pedro del Pinatar, Murcia, Spania

Prof. LCCR îndrumător, Ionela Dojană

 

Cosmin Marian Păduraru [640x480]

FOTO: Păduraru Cosmin Marian

Iubind… iubire

De Păduraru Cosmin Marian

Iubire, mângâiere, dragoste,

Toate acestea până la durere,

Nu-l privi în ochi

Pentru că nu vei putea să i te opui!

Tu ești acea floare

Pe care el o va uita în abandonare…

 

Omul e rău, dar în același timp e și bun,

Pentru că eu asta îți spun:

Iubirea e mare,

Așa… cât de multe litere sunt într-o scrisoare,

Dar poate să fie și mică,

Așa cum poate să fie și romantică,

În același timp poate să fie și tragică.

 

Eu mă gândesc …

Ce să fac să nu te părăsesc?

Aș vrea să existe o licoare

Care să mă facă să uit de această lume amăgitoare…

Mihai Eminescu, ca și Grigore Alexandrescu,

Vasile Alecsandri, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu,

Marii noștri poeți,

Oare abandonați sau nu de acești adolescenți?!…

 

Ți se pare că viața ta e grea?

Nici nu ai văzut-o pe-a mea!

Aș vrea să te văd

Și în continuare să te revăd,

Aș vrea să te sun

Și în continuare să-ți spun:

Cât de mult te iubesc!

 

De multe ori am suferit

Până la sfârșit…pentru nimic…

Să nu-ți fie rușine să citești această poezie

Că ea este numai una dintr-o mie!

De multe ori am plâns

Și am avut pumnii strânși…

 

Ea este eternă,

E în tot și în toate,

Ne face viața mult mai frumoasă

Chiar de e uneori și anevoioasă.

Trăim, sperăm, visăm,

Cu ea în toate rezistăm!

 

Și totuși… există Iubire!

Categoria I – Clasele I–VIII

Secţiunea I – Poezie

Elevul: Păduraru Cosmin Marian

Clasa a IX-a,   I.E.S. Manuel Tarraga Escribano

San Pedro del Pinatar, Murcia, Spania

Prof. LCCR îndrumător, Ionela Dojană