Moody’s a urcat cu o treaptă ratingul de credit al Spaniei

20

moodys

Moody’s a urcat cu o treaptă ratingul de credit al Spaniei, la „Baa2”, cu perspectivă pozitivă, datorită reformelor structurale, creşterii productivităţii şi competitivităţii internaţionale a economiei spaniole şi îmbunătăţirii sustenabile a situaţiei finanţelor publice.

Spania şi-a „reechilibrat” economia spre un model mai sustenabil de creştere, sprijinit prin reforme structurale care au consolidat competitivtatea externă economiei, reuşind totodată să reducă gradul de îndatorare pe plan intern, se arată într-un comunicat al Moody’s.

De asemenea, agenţia de rating salută reformele structurale ample adoptate de guvern, în special în ceea ce priveşte piaţa muncii şi sistemul public de pensii.

Agenţia notează cu plus şi reforma fiscală atât la nivelul guvernului central, cât şi al autorităţilor regionale, şi restructurarea sistemului bancar.

Moody’s anticipează că, pe termen mediu, creşterea economică a Spaniei va fi mai solidă şi mai sustenabilă datorită continuării reformelor şi situaţiei mai bune a finanţelor publice.

De altfel, costurile de finanţare ale statului spaniol s-au îmbunătăţit semnificativ faţă de anul 2012, perioada de apogeu a crizei datoriilor de stat, notează agenţia.

Ratingul Spaniei este limitat în continuare de problemele rămase în zona finanţelor publice, cu un deficit bugetar de 7% din PIB în 2013, şi de gradul de îndatorare ridicat, de 94% din PIB, care va continua să crească în următorii doi ani. În plus, sistemul bancar este încă într-o poziţie slabă, în pofida măsurilor de restructurare din ultimii doi ani, pe fondul nivelului ridicat al activelor neperformante. Şomajul se va menţine la cote ridicate pe termen mediu, urmând să înregistreze o scădere modestă, anticipează Moody’s.

Spania a înregistrat anul trecut cea mai bună performanţă din istorie în zona exporturilor, iar guvernul anticipează un nou record în 2014.

Ministerul Comerţului a anunţat vineri la Madrid că valoarea exporturilor a crescut anul trecut la 234 miliarde euro, iar deficitul comercial a atins un minim istoric, de 16 miliarde euro.

Spania a înregistrat o creştere economică de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, continuând revenirea în ritm modest după cea mai îndelungată perioadă de recesiune de la adoptarea monedei euro. Şomajul se menţine la peste 25%, după ce a urcat puternic din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor.