Modificări legislative – MRP vizează facilitarea reintegrării socio-profesionale a cetăţenilor români de peste hotare care doresc să se întoarcă în România

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu o delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) condusă de către Cristiana Barbu (președinte), informează MRP într-un comunicat.

Întrevederea de lucru s-a concentrat pe identificarea posibilităţilor prin care cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor se pot înregistra, din ţara de reşedinţă, în baza de date a ANOFM, în vederea accesării locurilor de muncă disponibile prin sistemul public de ocupare. Astfel, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) îşi propune, în colaborare cu instituţiile abilitate, realizarea unei platforme informatice care să cuprindă şi o bursă a locurilor de muncă şi care să reunească informaţii de interes pentru cetăţenii români de pretutindeni atât în procesul de integrare în statele de reşedinţă, cât şi în procesul de reintegrare socială şi pe piaţa muncii din România.

În acest context, MRP şi ANOFM iau în considerare posibilitatea realizării unor modificări legislative care să permită cetăţenilor români aflaţi în străinătate să se înregistreze online. Totodată, cele două instituţii urmăresc îmbunătăţirea calităţii şi eficacităţii serviciilor de informare oferite acestora în vederea facilitării mobilităţii forţei de muncă şi reintegrării socio-profesionale pe piaţa muncii din România, prin oferirea de informaţii clare, uşor de înţeles şi de accesat.

Aceste măsuri sunt parte a proiectului prin care MRP vizează facilitarea reintegrării socio-profesionale a cetăţenilor români de peste hotare care doresc să se întoarcă în România.