MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petruț – Români, „vedete” de știri în America
Ne-am unit în tristețe, un grup de artiști #RomaniansInHollywood (@RoHoClub), la vestea trecerii în neființă a prietenei noastre Wanda Decca, distins artist plastic de talie internațională, fiica poetului Toma George Maiorescu, soția colegului nostru, directorul de imagine Anghel Deca. O să rămână vii în memorie picturile ei, pline de culoare, vibrante transpuneri într-o lume pe cât de magică pe atât de duioasă. Drum bun, Wanda…
Apoi ne-am bucurat un pic, chiar dacă era miezul nopții când s-a terminat oficial greva artiștilor din breasla actorilor SAG-AFTRA. Urmează ca noul contract să fie validat de către conducerea sindicatului și apoi vom vota toți membri, cu siguranță pentru, săptămâna viitoare. Cu speranța că mai e puțin și platourile de filmare își vor redeschide porțile.
E un moment propice să facem planuri, să împărtășim idei, să schimbăm opinii. Cum să ajungem cât mai departe, cât mai sus, la cât mai multe premii. Pentru că în momentul de față alți români ne-au luat-o înainte și au ajuns la televizor și în majoritatea presei de scandal. Nimeni mai spectaculos decât dispăruta din localitate Andreea Carolina Roșca care a reușit să fure și bijuteriile, inclusiv verigheta, actriței Lily Collins. În vreme ce protagonista serialului „Emily în Paris” se relaxa la spa, întreprinzătoarea Andreea a spart cu succes vestiarul și a plecat cu marfă în valoare de cam 70000, de dolari americani. Din care și-a cumpărat o identitate falsă ca rezidentă a statului Washington. Impresionantă întâmplare care ajunge fără drept de apel pe prima pagină.
A fost și un documentar palpitant pe canalul ABC. A cărui personaje principale fac parte dintr-o bandă de răufăcători români care au dat cu ciordeala (sofisticată, cum scrie la gazetă) în magazinele de lux din cochetul oraș Pasadena (la nord de Los Angeles). După ce au fost prinși de copoii locali s-a aflat că românii noștri fuseseră deportați o data. Ceea ce demonstrează încă o data cooperarea lucrativă a bandelor românești cu omologii lor mexicani de la granița de sud a Statelor Unite.
Nici în San Diego, o metropolă litorală destinație turistică la două ore de Hollywood, n-am scăpat de un rol principal la știri. O bandă de români întreprinzători a trecut de la carduri și bancomate la o întortocheată schemă să procure cardurile de ajutor de șomaj și ajutor social. De la bătrâni și de la săraci. Cu miile de dolari câștigați cu sudoare, deveniți oameni de afaceri, ai noștri cumpărau răcoritoare en gros și le vindeau profitabil în alt județ. Prinși în flagrant și după ce-au spus tot din casă, conaționalii noștri au luat calea de după gratii pentru o vacanță prelungită.
Toți acești români vedete de știri americane au făcut furori numai în ultimele câteva luni. Numai bine, cât eram noi în grevă.
Nota Redacției:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.