Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – Paralizia hollywoodiană

1

Cam pe la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, am aflat despre câteva proiecte de televiziune care s-au amânat sau contramandat. Nu ar fi fost nimic nou sub soarele californian. Diferența a fost numărul proiectelor anulate. Colegii actori au început încă de atunci să se sperie în perspectiva unei posibile contracții a industriei de divertisment. Pentru cei care trăiesc din asta (amintiți-vă seria ”O biet actor, o biet artist”) sărbătorile de iarnă și noul an nu arătau în roz.

După o primăvară cu foarte puține probe de filmare și un număr redus de noi seriale de televiziune (care de obicei se filmează la începutul anului), mulți actori au intrat în panică. Majoritatea agențiilor de impresariat și management artistic au trimis mesaje clienților lor actori încercând să justifice penuria de proiecte și să-i încurajeze că vor veni timpuri mai bune, menționând, pentru prima oară cu seriozitate, că mai întâi vom trece printr-o criză.

Încă de anul trecut s-a vehiculat posibilitatea ca Hollywood să fie blocat într-o dispută sindicală. Zvonurile au circulat de atunci că Writers Guild of America (WGA, breasla scenariștilor) nu o să accepte un nou contract cu Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP, care reprezintă interesle unui grup de nouă mari studiouri și casele lor de producție).

Zvonul de atunci și temerile artiștilor din Hollywood au devenit greva declarată luni de către scenariști. În contencios fiind în primul rând valoarea contractelor și mai ales a reziduurilor (plățile după ce filmele sau serialele au fost distribuite pe piață), în mod special pentru serviciile de streaming, atât de populare astăzi, dar rău platnice. Ultima oară, în 2007-2008, greva scenariștilor a durat exact 100 de zile și a strangulat pentru câteva sezoane activitatea din cetatea filmului.

Ce înseamnă greva scenariștilor pentru Hollywood? Majoritatea talk show-urilor și a emisiunilot tv scriptate au încetat producția imediat. Serialele care nu au terminat filmările pentru sezonul în curs mai au câteva săptămâni pentru a încheia producția. Asta dacă SAG-AFTRA (Screen Actors Guild, breasla actorilor, în solidaritate cu colegii noștri scenariști, va cere actorilor să nu participe la filmări. Mai ales că SAG-AFTRA intră în negocieri contractuale într-o lună și există posibilitatea să declanșeze la fel, o grevă generală în cazul unui impas. Ceea ce automat înseamnă că nici DGA (Directors Guild of America, breasla regizorilor) nu va re-negocia contractele. Astfel Hollywood va fi, practic, închis. Deci nici un film ce are programate filmările – de obicei producțiile de film se deruelază în perioada de vară – nu va putea intra în producție.

Ce fac bieții actori? Nu foarte bine. Cei care au pașapoarte din Uniunea Europeană pot să lucreze în străinătate, unde multe producții se vor muta peste noapte sub egida sindicatului britanic. Majoritatea însă sunt obligați la o vacanță impusă, pe care o vom petrece cu speranța că greva este numai o amenițare și că părțile se vor împăca cât se poate de repede. Mai repede de 100 de zile.

Și pentru că știu că sunteți curioși, așa este, sindicatele sunt extrem de puternice în Hollywood, iar SAG-AFTRA este considerată cea mai redutabilă breaslă artistică din lume. În stare să închidă porțile și sa paralizeze marile studiouri americane.

Autor: Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:

Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.