Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – O biet actor, o biet artist (10)

173

Nu putem încheia ciclul de povești din cetatea filmului fără a aminti și micul, entuziastul, plinul de energie creatoare grup de artiști de origine română. Așa cum menționez mereu în emisiunile radio românești care preiau „Minutul de Hollywood”, îi prezint pentru că paradoxal, dragi cititori, există și români în Hollywood (@RoHoClub #RomaniansInHollywood)! Activi în lumea filmului și a televiziunii, supraviețuitori fericiți în vâltoarea agitată a capitalei mondiale a divertismentului.

Am avut șansa să lucrez alături de mulți dintre colegii noștri actori. În primul rând cu Elena Secotă și Elena Pleșa, decanele de vârstă care și-au început cariera în anii ’90. Am fost în aceiași reclamă („Doi români, aceiași reclamă”, în premieră absolută, cum am scris la vremea respectivă) cu moldoveanul Boris Krutonog (născut în Chișinău) și apoi cu Victor Canache (scenaristul și regizorul recentei premiere românești „Capra cu trei iezi”) în altă reclamă. Am fost „căsătorit” cu simpatica Giannina Toaxen în „Sunnyside” (pe canalul NBC), primii doi români cu roluri episodice într-un sitcom american.

Cu Aura Imbarus și Ian Fisher am fost în lung-metrajul „Sounds of Silence”, primul film a cărui acțiune se petrece în România filmat integral în Los Angeles. Am fost la post-sincron cu Jace Manoli, care are același manager ca mine, Amber Management, agenție întemeiată de o doamnă de origine română. Pentru așa un grup compact am reușit, iată, să fim pe același platou de multe ori, o raritate.

Câțiva dintre prietenii noștri actori au regizat propriile lor filme. Diana Angelson e cunoscută pentru filmul ei „The Second Coming of Christ”, Thea Mercouffer a avut succes cu documentarul „Rock the Boat”, Daniel Wyland (de altfel și un excelent director de imagine) și-a prezentat producțiile de scurt metraj la majoritatea marilor festivaluri, Tudor Munteanu a avut de curând premiera cu scurt-metrajul „Solitary”.

Demonstrând un remarcabil spirit de echipă (care uneori lipsește în cetatea filmului), Teodor Falcon a scris și regizat „The Pickle King”, o comedie în care apărem mulți dinte românii din Hollywood, prima producție de acest fel cu care să ne lăudăm. În vreme ce mișcarea teatrală locală nu e la modă, Dan Istrate, mereu îndrăgostit de teatru, se plimbă și joacă pe coasta de est, acolo unde scena mai înseamnă încă ceva.

Nu ducem lipsă și de o tânără generație de actori. Grațiela Brâncuși a debutat cu un rol episodic într-un serial dramatic pe canalul Paramount+ și se pare că va continua și în noul sezon. Mădălina Năstase a absolvit cursurile de actorie, Timea Laczko încă studiază la academie, Bianca Bonciu, Theodora Cristea, Cristina Florea, Iulia Brezeanu lucrează cu agenți și participă la probe de filmare. Lista e deschisă. Dar sper că v-am convins că, paradoxal, există și artiști români în Hollywood. Așa că, țineți-ne pumnii!
Autor: Tudor Petruț (California-USA)
Foto: pixabay.com

Nota redacției:

Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.