MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petruț – „Hai să dăm mână cu mână!” (6)

217

Oficial, grevele artiștilor din Hollywood s-au încheiat după ce membri breslei actorilor SAG-AFTRA au aprobat noul acord, contractul de muncă cu studiourile și producătorii de film și televiziune. Deși prezentat ca un mare succes, pentru acord au votat un pic mai mult de o tremie dintre membri, iar dintre aceștia aproape trei pătrimi au votat pentru. Participarea extrem de scăzută la vot demonstrează că nu toți artiștii care vor lucra pe baza noului contract sunt încântați de condițiile stipulate. Multe voci nemulțumite s-au exprimat public în presă și în emisiunile TV. Și nu e vorba de vedete sau actori consacrați ci de restul de 95% a căror venituri nu sunt nici măcar la nivelul unui salariu mediu.

Mulți cititori sunt nedumeriți de rolul breslei actorilor. Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) este o asociație artistică (guild), o uniune de creație care funcționează ca un sindicat (union) și negociază acorduri și contracte de muncă în numele membrilor breslei. Breasla actorilor reprezintă aproximativ 160.000 de actori, dar și moderatori, prezentatori, jurnaliști de televiziune și radio, dansatori, DJ, scriitori și editori de știri, gazde de programe, păpușari, vocaliști și cântăreți, cascadori, dansatori, figuranți. Acordul negociat de curând a fost numai pentru contractul dintre actori, cascadori și figuranți pentru prestațiile lor în filme și seriale de televiziune care sunt produse în regim de studio, dar care se aplică și la producții independente. Contractele cu industria de reclame, cu posturile de televiziune și radio, cu producătorii de jocuri electronice se negociază fiecare separat. La rândul lor, celelalte bresle din Hollywood, ale regizorilor și scenariștilor, negociază separat și au acorduri și contracte specifice.

De asemenea, unii dintre voi ne întreabă ce au câștigat, de fapt, actorii în urma grevei prelungite. În primul rând că valoarea contractelor – baremul minim cu care un actor poate fi angajat pe zi – a fost aliniată la rata inflației. La fel de important, s-a ajustat și procentul încasare al actorilor din sumele reziduale – un fel de drepturi de autor pentru difuzare, succes de casă, etc. Care include acum și serviciile/platformele de streaming precum Netflix. Apoi, după cum opiniază Dateline: ”Una dintre cele mai robuste stipulări ale acordului implică gradul de consimțământ și compensare pentru copiile digitale (digital replicas) ale actorilor  create cu ajutorul inteligenței artificiale generative. Contractul cere studiourilor să obțină consimțământul informat înainte de a crea sau utiliza asemenea reproduceri ale actorilor – și ca actorii să primească o compensație corectă pentru zilele în care ar fi lucrat dacă nu ar fi fost înlocuiți cu copii digitale”. Este un pas înainte care deschide calea unei discuții mai ample despre arte și inteligența artificială, despre ce este actul de creație și cine poate avea drepturi de autor asupra produsului artistic.

Desigur, cu toții sunteți curioși ce se întâmplă acuma. Producțiile care erau deja pe platou sau în pre-producție au început filmările, în încercarea de a salva sezonul de primăvară al televiziunilor. Multe dintre producțiile film au fost amânate până anul viitor. Apoi vor intra în producție episoadele-pilot pentru serialele de televiziune. Chiar dacă momentan mulți am primit deja invitații la probe de filmare – nimic extraordinar – adevărata competiție pentru roluri va începe prin Ianuarie când vor începe aceste episoade-pilot. Ceea ce sper să ne aducă și nouă ceva bucurii după un an aproape pierdut în negura grevelor.

Autor: Tudor Petruț (California-USA)

Nota Redacției:

Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.