MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petruț – Hai să dăm mână cu mână (1)
MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petruț – Hai să dăm mână cu mână
Greva breslei scenariștilor (WGA/Writers Guild of America) și a breslei actorilor (SAG-AFTRA/Screen Actors Guild) a paralizat cetatea filmului și industria de divertisment din inima celebrului Hollywood. Cu mic cu mare, de la figuranți la vedete de film și televiziune, de la debutanți la scenariști de Oscar, artiștii pichetează la intrarea în marile studiouri, sub privirile binevoitoare ale trecătorilor. Numai că după mai bine de o sută de zile producătorii care reprezintă marile studiouri prin asociația lor (AMPTP/Alliance of Motion Pictures and Television Production) nu cedează, cu toate presiunile economice și mai ales politice.
Pentru că recentele premiere cinematografice au avut un neașteptat succes de casă, iar majoritatea canalelor de televiziune și mai ales serviciile de streaming încă mai au material nou spre difuzare, interesul publicului larg s-a erodat. Până și mass-media americane și-au îndreptat atenția către evenimente mai spumoase (care de la Washington DC până aiurea, se țin lanț).
Lipsa vedetelor de pe micile ecrane, pentru că nu au voie să promoveze filme sau seriale în care au jucat, nu mai deranjează pentru că au fost înlocuite de vedetele momentului din show-uri reality. După ultimele informații pe care toți actorii le-am primit de la SAG-AFTRA, nu s-au stabilit nici date, nici condiții pentru a reveni la masa negocierilor.
De unde atâta animozitate? Deși greva comună s-a mai petrecut acum mulți ani, la vremea respectivă s-au găsit căi de comunicare pentru a rezolva conflictul de muncă. Unii critici acuză că acum este vorba numai de bani, că sindicatele cer prea mult, că actorii și scenariștii se așteaptă la remunerații exagerate. Din păcate, sunt și voci din public, care cred că mai ales actorii fac prea mulți bani.
Nu prea adevărat… Sunt peste 160.000 de membri plătitori în SAG-AFTRA. Pentru a putea primi asigurare medicală și a beneficia de credit pentru pensie, un actor liber-profesionist trebuie să câștige minimum 26.000 de dolari pe an. La prima vedere nu pare cine știe ce sumă. Mai ales că salariul mediu pe economie este puțin sub 60.000 de dolari pe an. În realitate, doar 12% din actorii profesioniști americani trec de acest barem. Iar dintre aceștia, o parte, ca și mine, au și altă sursă de venit, deci nu au nevoie de beneficii. Din întreaga breaslă, doar în jur de 7% au venituri de peste 80.000 de dolari pe an și în jur de 2% sunt vedetele multimilionare. Pare paradoxal, dar așa cum spun mereu, e greu să trăiești din actorie. Sau din scenaristică.
Pentru multă vreme, actorii profesioniști, chiar dacă nu primeau roluri mereu, câștigau suficienți bani și din veniturile reziduale care să la asigure un trai liniștit. Serviciile streaming au re-structurat sistemele de plăți în defavoarea artiștilor, mai ales a scenariștilor. Redistribuirea câștigurilor din difuzarea filmelor, programelor și serialelor de televiziune este unul dintre punctele cheie ale negocierilor dintre creatori și producători. Dar nu e vorba numai de bani. Pentru prima dată în istorie, în contencios, s-a insinuat un al treilea jucător. Bine ai venit în lumea artistică, Inteligență Artificială! Mai povestim!
Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.