Minutul de Hollywood cu Tudor Petruț – Am fost atât de aproape…

În fiecare sfârșit de vară, ca membri ai academiei de televiziune Academy of Television Arts & Sciences votăm pentru premiile Emmy oferite în cadrul primului spectacol de divertisment al stagiunii. Nu am dorit, ca în fiecare an, să comentez despre nominalizări pentru că am așteptat cu sufletul la gură surpriza. Momentul de maximă bucurie pentru grupul mic dar entuziast de artiști români-americani care gravitează în cetatea filmului (@RoHoClub #RomaniansInHollywood). Și asta pentru că prima oară la premiile Emmy a fost nominalizat un actor de origine română, cel mai celebru și cel mai împlinit dintre noi, un drăguț, simpatic și modest Sebastian Stan! Pe listă, pentru rol principal în mini-serialul „Tommy and Pam” de pe Hulu. Actorul îl portretizează pe rockerul Tommy Lee, în vreme ce actrița britanică Lily James (care a apărut și în „Downtown Abbey” printre altele) este o Pamela Anderson foarte convingătoare (fiind la rându-i nominalizată).

Din păcate, nici anul acesta nu am primit acreditare, fiind, cu voia dumneavoastră, cam ultimii pe listă. Și asta pentru că în capitala mondială a divertismentului, comunitatea românească nu publică nici măcar o versiune digitală a unui organ de presă profesionist. Așa că, am vizionat ceremonia de acasă, mai bine, pentru că șampania noastră a fost mai gustoasă decât șampania lor…

Mini-serialul „Tommy and Pam”, foarte popular pe Hulu și bine primit de critici, a primit în total zece nominalizări. Spre dezamăgirea noastră, Sebastian Stan nu a fost încununat. Statueta (reprezentând o femeie înaripată care ține în brațe un atom) a revenit celebrului Michael Keaton pentru subtilul rol în „Dopesick”, o dramă medical-farmaceutică foarte actuală, tot de pe canalul Hulu. Până la urmă, „Tommy and Pam” a primit un Emmy, pentru machiaj. Meritat, pentru că ambii actori sunt transformați cu măiestrie în adevărate sosii ale personajelor lor.

Nominalizarea lui Sebastian Stan rămâne istorică pentru românii din Hollywood! La fel cum istoric a devenit și premiul pentru cel mai bun program independent acordat regizorului de origine română Daniel Druhora, în cadrul unui eveniment local, dar la fel de prestigios, Los Angeles Area Emmy Awards, pentru documentarul „Lives, Not Grades”, produs de canalul local KCET. Plus că documentarul a fost filmat de directoarea de imagine de origine română Teodora Totoiu, formând astfel o grozavă echipă de tineri cineaști despre care vom mai auzi!

Autor și foto: Tudor Petruț (California-USA)

Nota redacției:

Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.