Sunt câteva cursuri de actorie prestigioase în Los Angeles, în frunte cu The Lee Strasberg Theatre and Film Institute și The Sanford Meisner Centre pe unde au trecut Angelina Jolie, Chris Evans, Scarlett Johansson, Alec Baldwin, printre alții. Apoi Stella Adler Academy sau The Elizabeth Mestnik Acting Studio care atrag în mod special începători fără experiență. După care urmează sute de studiouri (acting studios) sau școli (acting schools) care oferă cursuri, de la improvizație la relația cu camera de filmat, de la interpretare pentru televiziune la roluri pentru film, de la casting și specificul reclamelor la studiu de personaj și monologuri pentru probe de filmare. Pentru tânărul actor, mai ales dacă nu poate să-și permită unul dintre cursurile celebre, este greu de navigat și de ales.
Sunt convins că mulți dintre colegii noștri români, actori europeni în general, sunt nedumeriți despre faptul că aspiranții sunt îndrumați să participe la niște cursuri în loc să absolve o facultate artistică, cu o diplomă universitară. Pentru simplicitate, o licență în actorie (drama, theater arts, musical theater) nu înseamnă mai nimic în Hollywood. Nu te întreabă nimeni, mai ales dacă nu ești de pe aici. Cetatea filmului acționează ca un circuit aproape ermetic, contează ceea ce faci în Hollywood.
Ca orice regulă nescrisă, există evident multe excepții. Cel mai celebru actor de origine română, Sebastian Stan, a participat la școala de vară a cunoscutei academii Stagedoor Manor (statul New York), apoi a absolvit Mason Gross School of the Arts a universității Rutgers și a petrecut un an la Shakespeare’s Globe Theatre în Londra. Iar marea majoritate a actorilor care sosesc din țările anglofone (Marea Britanie, Australia, Africa de Sud) sunt licențiați. Detaliu care depinde în mod special de tradiția din țările lor. Dar și anglofonii, dacă sunt proaspăt sosiți în aventură hollywoodiană și nu au venit deja angajați pentru un rol, trebuie la rândul lor, să-și construiască un CV (resume) local. Despre asta o să-i descoase un agent sau manager, nu neapărat despre diplomă.
Se subînțelege că, pentru actorul non-american, ideal ar fi să sosească în capitala mondială a divertismentului după câteva probe de filmare care s-au transformat într-o ofertă de a juca într-un film sau serial de televiziune. Numai că, pentru a avea acces la audiții, tot ar trebui să ai un agent sau impresar în țara de baștină. Și câteva roluri în biografia artistică. Inclusiv în teatru, ceea ce pentru actorii americani nu are nici o importanță. Uite așa, mai avem de povestit, pentru că, acum o să se mire actorii din lumea largă despre ce se întâmplă cu teatrul în Hollywood!
(va urma)
Autor și foto 1: Tudor Petruț (California-USA)
Foto 2: lonelyplanetitalia.it/
Nota redacției:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.