Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – „O biet actor, o biet artist” (2)
Entuziastul actor în devenire a aterizat în Los Angeles, a găsit unde să stea și se descurcă cu transportul. Plin de avânt a început să se auto-propună pentru ceva rolișoare care apar postate pe câteva platforme de casting (breakdown services precum ActorsAccess). Dar pentru a începe să bată la ușile agenților sau managerilor, au nevoie de două lucruri esențiale.
Nu există actor care să nu construiască un portofoliu de fotografii profesioniste. Ele sunt cărțile de vizită care te prezintă. Orice casting începe cu fotografii de actori, împărțite pe fiecare rol. Pentru că au atâta greutate, fotografiile nu pot fi niște poze simpatice făcute pe telefonul mobil de un prieten. Sunt fotografi în marele oraș american, care fac avere numai prin portofolii de actori. Și ca în orice altceva, unii sunt ieftini și relativ suficienți pentru început, alții sunt scumpi și uneori nu e nici o diferență. Nici un agent nu începe discuția cu un potențial client fără portofoliu. Și în general primul sfat după ce ai bătut palma cu un agent este să te duci și să-ți faci niște fotografii beton cu un fotograf cât se poate de celebru. Și de scump. Sunt astea garanții pentru un succes rapid? Nici pomeneală.
Ca orice începător, actorul aspirant nu prea are cum să construiască un CV (resume), al doilea element important. Pentru că nu interesează pe nimeni ce rolișor ai jucat în piesuța de sfârșit de an de la liceu, sau într-un teatru de amatori din târgul natal. O modalitate de a acumula „experiență” este participarea la diversele cursuri de actorie dintre sutele care se oferă în capitala divertismentului. Oricine, oricând și oriunde poate să se strecoare, oferă cursuri pentru actori (și regizori și scenariști și operatori).
De la asistenți într-o agenție de casting până la foste vedete ieșite din luminile rampei, de la producători faliți la profesori de actorie, de la câteva zeci de dolari pe oră la mii de dolari pentru un curs semestrial de conservator, de toate pentru toți. Și după buget (coane Fănică). Important este ca începătorul să nu fie static, ci să demonstreze că vrea să învețe, să se șlefuiască. Câteva cursuri sau studii la una din academiile de specialitate (care nu oferă diplomă ci certificat), adunate pe un CV, pot iniția cariera. Și contează mai mult în evaluarea agenților.
Bineînțeles că mulți ucenici în ale actoriei preferă să-și încerce norocul direct în fața aparatelor de filmat. Acceptă roluri mari sau mici în producții independente cu buget mic și non-union, deci fără obligativitatea de a fi membru al breslei actorilor. Bineînțeles că aceste apariții se adună la fel pe resume. Dar din păcate, cu mici excepții, genul acesta de roluri nu apar pe listele de credite de film folosite în industria cinematografică (ca IMDb).
Cu portofoliul sub braț și cu un CV cu câteva cursuri și rolișoare, actorul nostru se pregătește de marele pas. E gata pentru a se prezenta unui agent sau manager. Sunt sute de agenții de impresariat în Los Angeles. De la cele patru agenții majore care domină, la următoarele o sută care reprezintă majoritatea actorilor și câteva vedete, la următoarele o mie, la fel de legitime dar la limita supraviețuirii artistice și financiare. La marile agenții nu ajungi din prima, așa că orice agent sau manager care e gata să parieze pe tine e un început. Dacă îi găsești…
Autor și foto: Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.