Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – „O biet actor, o biet artist” (1)
Mă învârt și supraviețuiesc de mulți ani prin cetatea filmului. E drept că nu am și nici nu o să primesc o stea pe bulevardul Hollywood, dar am avut șansa unor roluri în film și televiziune. Succes ca erou al unei campanii de reclamă pentru cartea de credit Discover. Norocul unui rol episodic într-o comedie pe canalul de televiziune NBC. Plăcerea de a portretiza un personaj român într-o producție hollywoodiană. Prilejul de a cunoaște oameni de film, de televiziune și de teatru pe care de obicei nu-i vezi decât în reviste. Tăria de caracter să accept rejecția, refuzul ca parte integrantă a vieții artistice din capitală mondială a divertismentului.
Ar fi multe de povestit. De-a cursul anilor de foarte puține ori am avut ocazia să expun publicului român cum decurge cariera unui artist în tumultul uzinei de vise. Pentru că mai nimeni nu m-a întrebat. Cu mici excepții, interesul tuturor e pentru cancanuri, bârfe, șușoteli și eterna întrebare „ce vedete cunoști?”. Mai mult decât atât, în fiecare vizită mă întâlnesc cu drag cu colegii de breaslă. Rar sunt curioși despre cum este, de fapt în Hollywood. M-a mirat și mă miră în continuare lipsa de curiozitate. Și totuși, spre surprinderea generală, în ultimele săptămâni am primit nenumărate mesaje cu întrebări, când naive, când concrete, despre… „cum ajungi în Hollywood”!
În primul rând, ideal, este ca aspirantul artist să aibă posibilitatea de a se muta cu talent cu tot în Los Angeles. Estimativ, zice legenda, în jur de o sută de mii de aventurieri din întreaga lume sosesc lunar în California. Nu în căutare de aur, ci a faimei de celuloid. Aici sunt deja câteva probleme administrative. Chiriile în marele oraș sunt imense. Fără mașină nu poți ajunge undeva de unde se poate cumpăra o pâine. Și până la primul rol mai trebuie și să supraviețuiești. De unde, iar zice legenda, toți ospătarii din LA sunt actori în devenire.
Chiar dacă există posibilitatea de a te înscrie personal la probe de filmare, marea majoritate a rolurilor trec prin impresari/ agenți (talent agents) sau manageri (talent manager). Deci scopul primordial este de a găsi un agent sau manager care să te reprezinte. Este pasul cel mai important și hotărâtor al începutului de carieră.
Sunt două feluri de proiecte în industria de divertisment. Union sau non-union. Majoritatea producțiilor angajează actori care sunt membri ai breslei actorilor SAG-AFTRA. Toți artiștii devin mai devreme sau mai târziu membri ai unei asociații profesionale, fie actori sau regizori, scenariști, producători, compozitori sau moderatori. De la un anume nivel în sus este o condiție pentru actor să fie în sindicat, este foarte strict. Bineînțeles că toți am început de undeva și după câteva roluri cu derogare ai dreptul de a intra în breaslă.
Deci pentru a trece de la aspirant la actor profesionist trebuie să fi reprezentat de un agent sau manager, să prinzi câteva rolișoare cu derogare de la sindicat și să devii membru SAG-AFTRA. Acești pași esențiali, chiar dacă i-am condensat în două paragrafe, pot dura ani și ani. Între timp marea majoritate a celor o sută de mii de visători pe lună renunță la coșmarul hollywoodian și revin la (o oarecare) normalitate. Care e procentul? Despre asta o să mai vorbim.
Autor și foto: Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.