Minutul de Hollywod cu Tudor Petruţ: Costume de teatru în luminile rampei

242

Sunt multe tentaţii de divertisment, mai mult sau mai puţin culturale, într-un oraş ca Los Angeles unde filmele şi serialele de televiziune se nasc, trăiesc şi dispar, prin vedetele lor actoriceşti, şi echipele creative din spatele camerei de filmat. Teatrul metropolei supravieţuieşte în umbra cetăţii filmului, aşa cum am mai povestit de multe ori. Sunt spectacole de cea mai bună calitate în câteva teatre profesioniste, multe spectacole incitante de teatru alternativ, sau în spaţii neconvenţionale, dar foarte puţină publicitate. De cele mai multe ori  producţiile teatrale sunt folosite ca rampă de lansare pentru actori, ca să atragă nu neapărat public, cât agenţi, casting sau producători care să descopere talente.

Am scris în ultimul timp despre câteva spectacole minunate, şi, personal, mă bucur, ca orice regizor de teatru fără operă, pentru fiecare moment de ingeniozitate scenică. Am aflat astfel, din interesul pentru teatru în general, despre un eveniment de divertisment unic, în care „vedetele” sunt costumele de teatru. Iar una dintre protagonistele prezentării de modă teatrală este designer de costume de origine română, Angela Balogh Călin, ale cărei creaţii le-am văzut de curând în comedia „The Monster Builder” la reputatul South Coast Repertory din Orange County (judeţul în care cu modestie domiciliez). Angela a imaginat costume pentru peste cincizeci de spectacole în acest teatru. În paralel, ea este artist în rezidenţă la A Noise Within un teatru profesionist din culturalul oraş Pasadena, unde se şi organizează prezentarea de costume. Creațiile sale au apărut acolo într-o varietate de spectacole, mai ales după autorii clasici. A fost nominalizată de câteva ori, şi a primit premiul pentru costume de la Los Angeles Drama Critics Circle, cel mai prestigios premiu teatral local. Bineînţeles că multe dintre costumele sale vor fi parte integrală a prezentării, şi comentariile ei, şi ale celorlalţi artişti, vor acompania fiecare costum printr-o povestioară.

            Mi-aduc aminte de un alt spectacol al ei de la South Coast Repertory, intitulat „Abundace”, un western a cărui acţiune se petrece în secolul XIX. Am fost, evident, curios cum un artist european, cu atâta experienţă în costume de epocă, va contura personajele prin costumele lor. Povesteşte Angela: „am fost foarte ataşată de acea perioadă americană, şi de vestul sălbatic, din mai multe motive. Una dintre amintirile mele cele mai plăcute de pe vremea copilăriei a fost de când vizionăm filme western alături de tatăl meu. Eram amândoi impresionaţi de peisaj, de greutăţile vieţii rurale, şi de capacitatea de adaptare a spiritului uman. Şi astăzi îmi place să călătorec în sud-vestul american pentru culorile naturii, peisaje, şi nemărginitul cer albastru.”

Când nu este implicată într-o producţie de teatru, ceea ce se întâmplă rar, Angela este pasionată în a recicla costume şi îmbrăcăminte de epocă în general. „Pentru că aceste costume au viaţă, au o istorie pe care vor să o povestească”, spune artista, „la fel că şi oamenii. Experienţele trecutului aduc o dimensiune nouă şi crează entuziasm în prezent.”

Autor: Tudor Petruț – Los Angeles

(petruţ.biz, @tudorpetrut pe Twitter, @petruţ.tudor pe Instagram, #TudorPetrut)