Minunea ascunsă a Bihorului: Lacul Vida, cu apă limpede cum numai la tropice se poate găsi

29

lacul vida1

Departe de agitaţia cotidiană, într-un loc cu totul special, se află un lac unic în România. Este vorba despre Lacul Vida, din județul Bihor, care impresionează prin culoarea deosebită, dar şi prin prin faptul că în mijlocul său este amenajat un vârtej.

Lacul Vida este un lac de acumulare, construit în 1967, pentru minele care extrăgeau bauxită, pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa, în comuna bihoreană Dobreşti. Lacul Vida se deosebeşte prin culoarea aproape ireală a apei, dar şi prin faptul că în mijlocul său este amenajat un deversor, care creează impresia unui imens vârtej spectaculos. „Este un baraj construit din anrocamente, care are 10 metri înălţime, lungimea coronamentului fiind de 70 de metri, dar pe care nu se poate circula, aşa cum se întâmplă la alte baraje. Prin realizarea acestui baraj s-a reuşit acumularea unui volum de 0.4 milioane de metri cubi de apă. Pentru evacuarea debitelor maxime de apă, barajul a fost prevăzut cu un deversor de tip pâlnie care este curiozitatea şi farmecul lacului”, potrivit lapensiuni.ro.

Într-o zonă superbă, fără trafic, aglomeraţie sau zgomot, câteva căsuţe cochete și-au făcut loc pe marginea lacului Vida. Odată cu închiderea minelor, lacul a ajuns în patrimoniul autorităţilor locale, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă să profite de frumuseţea locului.

Lacul Vida este este un caz unic cu astfel de construcţie cu pâlnie. Pentru evacuarea apei, barajul a fost prevăzut cu un deversor special, care micșorează presiunea apei în situaţia când sunt ploi abundente asupra digului.

„De asemenea, ceea ce atrage în mod deosebit este şi faptul că pe suprafaţa de 6 hectare a lacului, se oglindeşte pădurea ce străjuieşte lacul, făcându-l să aibă, în funcţie de anotimp, o culoare mirifică. Lungimea lacului este de cca. 2 km pe malul căruia se află un drum forestier de unde poate fi admirat întreg peisajul. Tot aici pot fi vizitate şi salbaticele Chei ale Videi, mai notează lapensiuni.ro Nu departe de lac, pe Valea Roşia, se află zeci de peşteri, ce stârnesc interesul speologilor, dar pentru care se fac excursii şi pentru începători. Cele mai faimoase sunt Peştera cu Cristale de la Farcu şi Peştera Meziad.

lacul-vida2

FOTO: Lacul Vida

pestera-cristale-farcu-bihor-9

Foto: Peştera cu Cristale de la Farcu

Peştera Meziad

Foto: Peştera Meziad

Sursa foto: turism.beius, ghidturistic.ro