Ministrul Sănătăţii avertizeză oamenii privind vaccinarea de rutină, în contextul epidemiei de rujeolă din România

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, reiterează necesitatea vaccinării de rutină, având în vedere că există în evoluţie o epidemie de rujeolă pe teritoriul României, în cadrul căreia s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese, conform mediafax.ro.

Nelu Tătaru a transmis un mesaj în contextul în care vineri, 24 aprilie a.c.,  a început Săptămâna Europeană a Vaccinării.

„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecţioase şi să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deşi în această perioadă ne focusăm acţiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conştienţi că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populaţiei, în special a copiilor, neprotejaţi împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeola pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligaţia să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând.”, a declarat ministrul Sănătăţii, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS), scrie mediafax.ro.

În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialişti împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanţa socială) şi măsurile specifice de prevenire şi control a infecţiei sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei, conform MS.

Suplimentar, aceste măsuri vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcţiile de Sănătate Publică precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu stricteţe a măsurilor de protecţie personală atât de către personalul medical cât şi de părintele însoţitor şi copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost intreruptă temporar.

„În contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii o reprezintă implementarea programelor de vaccinare şi asigurarea respectării prevederilor incluse în legislaţia cu privire la vaccinare”, arată sursa citată.

Totodata, MS arată că trebuie pregătit sezonul de gripă din toamna acestui an şi luate toate măsurile de protecţie.

„Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze trei milioane de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. În acest context, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni și 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă”, conform sursei menţionate.

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenţie împotriva bolilor infecţioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieţi anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au dispărut şi multe dintre bolile infecţioase, cândva fatale, iar gripa, astăzi nu mai reprezintă o ameninţare, conchide sursa menţionată.