Ministrul pentru românii de pretutindeni a avut o întâlnire de lucru cu Ramiro Fernández-Bachiller, Ambasadorul Spaniei la Bucureşti

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, l-a primit pe 3 martie, a.c. pe Excelenţa sa, Ramiro Fernández-Bachiller, Ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti, se menționează într-un comunicat al MpRP.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă diferitele paliere ale relației bilaterale, cele două părți reafirmând interesul reciproc pentru aprofundarea și dezvoltarea acestora. De asemenea, demnitarii au discutat situația românilor în Spania și au convenit asupra modelului de bună integrare pe care comunitatea românească o reprezintă, partea spaniolă menționând că, în conformitate cu datele oferite de oficialitățile spaniole, sunt înregistrați cu acte 1.070.000 de români.

Cu acest prilej, Andreea Păstîrnac a prezentat ambasadorului Spaniei la București obiectivele Ministerului și intenția de promovare și dezvoltare a proiectului de limbă, educație și comunicare românească în rândul românilor din Spania. Printre punctele discutate s-au aflat: posibilitatea înființării unor licee bilingve, urmând exemplul celor spaniole existente în România, precum și includerea limbii române ca limbă străină de studiu în Spania. Mai mult decât atât, în contextul discuției, ministrul a exprimat interesul părții române pentru posibilitatea obținerii dublei cetățenii pentru românii rezidenți în Regatul Spaniei.

La nivelul întrevederii a fost discutată și o posibilă cooperare cu Oficina de Retorno (Oficiul responsabil pentru spaniolii din străinătate), în vederea schimbului de bune practici, precum și realizarea demersurilor necesare, inclusiv în plan normativ, pentru ca Biserica Ortodoxă Română din Spania să beneficieze de facilități similare celor acordate de statul spaniol altor confesiuni.

Demnitarul român a transmis șefului misiunii diplomatice spaniole aprecierea pentru deschiderea și buna colaborare dintre cele două state, asigurându-l de întreaga susținere a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în dezvoltarea, în continuare, a relației dintre cele două state.