Ministrul delegat pentru românii de peste hotare s-a întâlnit la Madrid cu demnitari spanioli și reprezentanți ai comunității românești

219

POZA1 [640x480]

Vizita oficială în Spania a ministrului delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a debutat cu întrevederea pe care a avut-o cu domnul Carlos Izquierdo Torres, ministru pentru politici sociale şi familie în Guvernul Comunităţii Madrid.

Cei doi oficiali au discutat despre importanţa pe care comunitatea românească o are ca liant între cele doua ţări, precum şi despre sprijinul pe care guvernul madrilen îl oferă în vederea integrării românilor în societatea spaniolă.

În marja întâlnirii, ministrul delegat a declarat: „Integrarea şi păstrarea identităţii naţionale sunt procese complementare, care necesită sprijin şi protecţie. Mă bucur că am căzut de acord asupra necesităţii unei  mai bune informări a comunităţii românilor în ceea ce priveşte posibilitatea lor de a primi sprijin, atât colectiv cât şi individual. Împreună cu domnul ministru Carlos Izquierdo Torres am decis iniţierea unui parteneriat care să aibă ca prim obiectiv elaborarea unui studiu aprofundat, bazat pe metodologie sociologică. Acest lucru ne va permite să luăm în continuare cele mai bune decizii, ţinând seama de nevoile reale ale comunităţii de români”.

În cadrul întrevederii a fost abordată, de asemenea, tematica traficului de persoane şi s-au stabilit modalităţile de colaborare în acest sens.

În continuarea vizitei oficiale în Spania, ministrul delegat Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu primarul din Coslada, Angel Viveros Gutierrez, unde locuiesc aproximativ 16.000 de români reprezentând aproape 20% din populația localității.

spania-3 [640x480]

Discuțiile s-au axat pe contribuția pe care comunitatea românească de aici o are la dezvoltarea localității. În acest context, a fost subliniat faptul că profilul comunității românilor din Coslada oferă premisele unei bune integrări și a unei implicări active în viața socio-economică a regiunii.

Ministrul delegat a evidențiat nevoia păstrării elementelor de identitate specifice comunității românilor care trebuie încurajate simultan cu programele de integrare a acestora în societatea spaniolă.

”Proiectul Europa Direct trebuie să continue, deoarece respectarea valorilor europene reprezintă un liant între comunitatea românilor și alte comunități care își au rezidența în zonă. Totodată, asociațiile de români trebuie sa fie parteneri în programele și proiectele pe care primăria le derulează cu sprijinul comunității de români”.

A doua întâlnire oficială a ministrului delegat a avut loc la Ministerul Muncii și Securității Sociale cu vice ministrul și secretarul general pentru Imigrație și Emigrație, Marina del Corral Tellez.

Întrevederea a prilejuit un schimb de bune practici vis a vis de felul în care guvernele se pot implica în eliminarea efectelor secundare ale emigrației și în păstrarea legăturilor cu comunitățile nou formate. În acest sens, ministrul delegat a subliniat importanța Congresului Românilor de Pretutindeni ce urmează a fi organizat în România. Acesta poate deveni un instrument de lucru la fel de util pe cât este Consiliul pentru Susținerea Cetățenilor Spanioli Emigranți.

Vizita în Spania a ministrului delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a continuat cu o întâlnire cu echipa ICR din Madrid

În cadrul acestei vizite s-au trecut în revistă programele şi proiectele care au ca scop promovarea culturii şi identității românești, precum şi nevoia implicării asociațiilor românești în acest demers.

,,Îi felicit pe cei de la Institutul Cultural Român pentru munca pe care o fac aici. Colaborăm excelent şi îmi doresc ca această colaborare să-şi extindă domeniile. Cred că acțiunile comune au o mai mare amplitudine şi un impact mai mare“, a declarat, în context, ministrul delegat.

În ultima parte a zilei, ministrul delegat Angel Tîlvăr a luat parte la cursurile LCCR, organizate în cadrul Școlii Alfonso X El Sabio din Madrid.

poza3 [640x480]

,,Limba română este principalul element de identitate al comunității noastre. Văd pentru a doua oară astfel de cursuri în Spania. M-am bucurat să mă întâlnesc cu colegii profesori. Cursurile reprezintă o modalitate foarte eficientă de încurajare a copiilor proveniți atât din familiile de români, cât şi de alte naționalități, sa învețe şi să utilizeze limba română. Programul LCCR, ,Limbă, Cultură şi Civilizație Română, nu constituie o cheltuială, ci o investiție. Voi încuraja cu toate puterile extinderea lui”, a afirmat ministrul delegat.

poza4 [640x480]

 

poza5 [640x480]