Ministrul Angel Tîlvăr: Congresul Românilor de Pretutindeni și adoptarea noului cod electoral sunt prioritare

tilvar

Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, consideră drept priorități ale primei sesiuni parlamentare din 2015 proiectele de lege privind organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni și adoptarea noului Cod electoral.
“Deschiderea sesiunii ordinare a Parlamentului permite avansarea lucrărilor privind două dintre proiectele de mare importanță pentru toți românii care trăiesc în afara țării.  Mă refer la organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni și la adoptarea noului cod electoral.
În ultimii ani, s-a conturat firesc o veritabilă societate civilă a românilor de pretutindeni. Au apărut numeroase organizații care au dovedit că au capacitatea de a se implica în viața comunităților de români ca partenere ale statului român.  Această stare de fapt a condus la necesitatea  apariției și funcționării unei structuri cuprinzătoare de dialog, iar Congresul Românilor de Pretutindeni are tocmai această misiune.
Pe de altă parte, libertatea de mișcare în spațiul european, unul dintre drepturile de bază ale cetățenilor statelor membre, a condus la  creșterea substanțială a comunităților românești  din afara granițelor. Membrii acestora sunt  din ce în ce mai interesați de viața politică din România, ceea ce dovedește că legătura lor cu țara este foarte strânsă. Scrutinul pentru alegerea președintelui României a  confirmat interesul sporit al românilor din diaspora pentru participarea la procesul electoral. Acest lucru face necesară identificarea unor soluții legale pentru următoarelor alegeri, care să permită tuturor românilor cu drept de vot  să își poată exprima acest drept fundamental și democratic.  
În dubla mea calitate, de parlamentar și ministru delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare,  voi transforma cele două proiecte în priorități ale mandatului meu. Am convingerea că toți colegii mei parlamentari  consideră aceste inițiative  ca fiind de  mare importanță  pentru întreaga societate românească. Eu voi fi alături de toți cei care își vor  aduce contribuția  la definitivarea celor două proiecte – în folosul direct al românilor noștri de pretutindeni”, a declarat Angel Tîlvăr.