Ministrul Andreea Păstîrnac și secretarul de stat Veaceslav Șaramet au primit o delegație a Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia, Spania

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac și secretarul de stat Veaceslav Șaramet au avut la data de  17 octombrie 2017, o întrevedere cu o delegație a Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia (FARA), Regatul Spaniei.

Delegația primită de reprezentanții MRP a fost formată din: Gabriela Stan (președinte al Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia), Oana Ursache (președinte al Asociației RIER Granada), Cristina Gina Vasilescu (președinte al Asociației femeilor românce din Cordoba), Ramona Petronela Ursu (președinte al Asociației românilor Carisma Juvenil din Malaga), Doinița Fenechiu (reprezentant al Asociației Prietenii Românilor din Sevilla și Andalucia), precum și Dorina Șișu (Membru al Consiliului Director al Asociației Casa României din Huelva), conform unui comunicat MRP.

Agenda de discuții s-a concentrat pe oportunitățile oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru sprijinirea mediului asociativ românesc din afara granițelor. În acest context, asociațiile și-au manifestat interesul de a dezvolta parteneriate cu instituțiile guvernamentale din țară pe linia desfășurării de cursuri de formare atât pentru integrarea românilor în statele de rezidență, cât pentru păstrarea identității românești și reintegrare odată cu reîntoarcerea în România.

Totodată, s-a discutat despre implementarea unor proiecte care să faciliteze românilor de peste hotare accesul la sesiuni de pregătire pentru dezvoltare socio-profesională și schimb de bune practici, în vederea redactării proiectelor de finanțare nerambursabilă oferite de Guvernul României, precum și de participarea la programe cu finanțare europeană. Un alt aspect important l-a constituit derularea de proiecte pentru protecția familiilor de români din Spania, dar și pentru asigurarea egalității de șanse în domeniul forței de muncă.

În egală măsură, s-a discutat despre multiplicarea campaniilor de informare cu privire la drepturile, libertățile și responsabilitățile românilor aflați în străinătate. În acest sens, ministrul a prezentat modificările legislative aduse de Minister Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni și Legii 321/2006 privind regimul acordării de finanțare nerambursabilă, care, odată adoptate, vor oferi posibilitatea de a primi granturi de finanțare și de a stabili priorități geografice.

Ministrul a reiterat interesul statului român față de coagularea mediului asociativ, precum și dorința de a consolida cooperarea între asociații pentru dezvoltarea de proiecte cu impact asupra comunităților românești de pretutindeni.

Sursa foto: MRP