Ministerul Educaţiei Naţionale a marcat 100 de ani de la dispariţia Regelui Carol I

65

126 [640x480]

Ministrul Remus Pricopie şi ministrul delegat Mihnea Costoiu au marcat, luni, 6 octombrie, 100 de ani de la trecerea în neființă a Regelui Carol I al României, prin simpozionul „Carol I. Un Rege, o Epocă în dezvoltarea educației”. Evenimentul, organizat de MEN și desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, s-a bucurat de prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Simpozionul face parte dintr-o serie de evenimente desfășurate, în onoarea memoriei Regelui Carol I, de către Casa Regală a României, alături de Ministerul Educației Naționale și Academia Română.

Ministrul Remus Pricopie și ministrul delegat Mihnea Costoiu au subliniat rolul hotărâtor pe care Regele Carol I l-a avut pentru educație și, ca o continuare a tradiției monarhice, rolul important pe care Casa Regală a României continuă să îl aibă în susținerea tinerilor și în construcția unor valori autentice.

Ministrul Remus Pricopie a arătat că, în cel mai scurt timp, se va înființa un Forum pentru educație, patronat de Casa Regală, în colaborare cu MEN. Obiectivele acestuia vor fi promovarea valorilor, crearea unor expoziții de artă, a simpozioanelor și concursurilor școlare, dotarea bibliotecilor cu informații despre istoria Casei Regale, vizite la muzee.  De asemenea, specialiștii reuniți în cadrul Forumului vor redacta un manual care va fi folosit în școli pentru cursul opțional  despre istoria monarhiei românești, a cărui existență este considerată de ministrul Pricopie „o datorie morală”. Forumul va deveni funcțional după ce ministrul va semna Ordinul de înființare și organizare. Ministrul Remus Pricopie a vorbit și despre posibilitatea creării unui buget care să permită desfășurarea activităților Forumului.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vorbit despre implicarea constantă a Regelui Carol I în domeniile care au făcut posibilă crearea României moderne, printre care educația a reprezentat un punct central. Alteța Sa Regală a amintit că ultimul loc în care Regele Carol I a fost văzut public, înainte să moară, a fost chiar la inaugurarea Bibliotecii Centrale Universitare, în ziua de 9 mai 1914.